понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Общество / Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и героите, жертвали живота си за свободата на България

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и героите, жертвали живота си за свободата на България

2-uyni-2017-7
Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и героите, жертвали живота си за свободата на България.
Общоградското поклонение, организирано от Община Перник, се състоя пред паметника на големия поет и революционер пред Минната гимназия, носеща неговото име.
Венци и цветя бяха поднесени от заместник- кметовете Владислав Караилиев и Севделина Ковачева, народните представители от ПП ГЕРБ – Перник Красимир Велчев и д-р Александър Александров, зам. областния управител Иво Иванов, председателя и зам.- председателя на Общинския съвет Иво Савов и Румяна Гьорева, лидери на политически партии, общински съветници, младежки сдружения, държавни институции, ученици и граждани.
2-uyni-2017-1
На почетен караул застанаха мъже от местното дружество „Традиция“, които бяха облечени в опълченски униформи, както и учениците от ПГЕМП „Христо Ботев“, които днес честват патронен празник.
2-uyni-2017-3
Точно в 12 часа, под звука на сирените, всички отдадоха почит с мълчание към саможертвата на синовете и дъщерите на България. При подаване на сигнала пешеходците и превозните средства също спряха и останаха на местата си.
2-uyni-2017-6
Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, като замисълът е да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“. На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и оттам се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола във Врачанския балкан вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници.
2-uyni-2017-11 2-uyni-2017-2 2-uyni-2017-4 2-uyni-2017-5 2-uyni-2017-8 2-uyni-2017-10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *