неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Перник се готви с грандиозна програма за 90-та годишнина от обявяването му за град

Перник се готви с грандиозна програма за 90-та годишнина от обявяването му за град

fb_img_1560502375028
Перник се готви с грандиозна програма за 90-та годишнина от обявяването му за град. На 26 юни, когато през 1929 г. някогашното село е обявено за град с указ № 402 на цар Борис III, ще бъдат раздадени безплатно 2000 парчета вкусна торта на празника, над 500 артисти ще се изявят на бляскава сцена. Това обяви днес на пресконференция кметът Вяра Церовска.
„Тази така важна годишнина беше предизвикателство за нас – поставихме си амбициозната задача да отбележим празника с чест и достойнство. Съдбата на един град се определя от историческото наследство и от стремежа на жителите му към развитие. Затова решихме и честванията да минат под надслов „Вдъхнови бъдещето!“. Изработихме и една обща концепция, обединена от мисълта за изминалите години и бъдещото поколение. В нея вложихме сърцето си, като обърнахме внимание и на най-малките детайли. „Вдъхнови бъдещето“ е не просто проект! Това са емоцията, креативността и нестихващото желание на множество артисти, обединени от идеята, че сърцето на Перник тупти за нов устрем, фантазия и вдъхновение“ , сподели кметът.
fb_img_1560502378509
Графичната визия за събитието е рисунка на деветгодишния Деян Русланов, а цялостното графично оформление е на неговата майка – художника Марина Стоянова-Карамфилова. Наесен Деян ще бъде в III клас в ОУ „Св. Иван Рилски“ и освен, че е отличен ученик, намира време за рисуване и народни танци в школите в Обединения детски комплекс на Перник. Марина Стоянова е автор на графичните визии на фестивала „Сурва“ за последните 7 години и е учител в школата по живопис към Обединения детски комплекс в Перник.
fb_img_1560502358482
Честванията ще продължат цяла седмица, през която перничани и гостите на града ще станат свидетели на богата културна палитра. Кулминацията на празненствата ще е на 26 юни. Община Перник е подготвила впечатляващ спектакъл-метафора на историята на Перник. На него за пръв път ще бъде представен новият марш, посветен на града – „Струма си тече“. Над 500 артисти ще се изявят на голяма и бляскава сцена, каквато пернишката публика не е виждала до момента. Чрез уникално светлинно и пиротехническо шоу, чрез магията на танците и музикалните изпълнения, пречупени през един модерен и вдъхновяващ прочит, ще проследим хилядолетната история на града ни.
fb_img_1560502361759
През деня перничани ще се насладят на голям фолклорен концерт, няколко мобилни изложби и уникално ревю, представящо модата в Перник през последните 90 години. Ще бъдат раздадени и награди на заслужили личности за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град.
В 17.00 часа на паметника на Кракра Пернишки ще бъдат поднесени цветя. По-късно в 17.30 ч. ще започне празнично дефиле, предвождано от представители на Националната гвардейска част. В него ще се включат и духовници, предвождани от Белоградчишкия епископ Поликарп.
Точно в 17.45 ч. на площад „Кракра“ ще започне ритуалът за издигане националния флаг на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник.
По-късно в 18:00 ч. със съдействието на популярния български режисьор Люси Иларионов ще започне и първата част от големия вечерен концерт, в който участие ще вземат Диона, Чоко, Весо, Ани Хоанг, Арти и Невена Пейкова. Продължението е с разтърсващото участие на група „СкандаУ“.
fb_img_1560502384892
В 20:30 ч. започва и бляскавият спектакъл „Вдъхнови бъдещето“, в който участие ще вземат най-талантливите и изявени деца в Перник – бъдещето на града ни. В програмата ще се изявят Невена Цонева, Краси Радков и Гъмзата, които ще поставят финал на запомнящата се вечер. Концертите ще бъдат излъчени на живо в социалните мрежи.
Както на всеки рожден ден,така и на този няма да липсва торта със свещички. Ще бъдат раздадени безплатно 2000 парчета вкусна торта за празника.
В социалните мрежи фейсбук и инстраграм също ще тече кампания, посветена на празника, като 90 души ще могат да спечелят лимитирана серия тениски „Вдъхнови бъдещето“ с автографи от звездите в спектакъла.
fb_img_1560502392091

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *