сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Uncategorized / Перник се включва в Нощ на литературата

Перник се включва в Нощ на литературата

nosht na literaturata
Перник ще се включи в инициативата „Нощ на литературата“ на 9 май, която се провежда за седми път в България. Проявата ще започне от 18,00 ч. в Регионалната библиотека „Светослав Минков“ – голямата читалня и в читалище „Съзнание – 1922 г.“ – галерия „Марин Гогев“, /в сградата на кметство Изток/.
Новото тази година е, че за първи път Нощта на литературата се обръща и към българската литература в превод. В новата поредица, която се реализира със съдействието на Къща за литература и превод, съвременни български автори ще звучат в превод на различни европейски езици. Записите ще бъдат публикувани във Фейсбук на @noshtnaliteraturata.
Събитието стартира през 2006 година, като продължение на една друга инициатива – „Нон стоп четене“. Първоначално „Нощта“ се провежда само в Прага, а до 2010 г. се разширява и в други градове на Чешката република. Любопитно е, че тази година броят на чешките градове, които ще участват е 52. У нас градовете, които ще се присъединят към инициативата, са 12. Сред тях са Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, София, Шумен.
Актьори, музиканти и преводачи са активните участници в четенето, всяко от което продължава около 10 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *