неделя , 18 март 2018 г.
Начало / Култура и образование / Перник и Лесковац обменят туристически продукти

Перник и Лесковац обменят туристически продукти

Sreshta - Pernik - Leskovac

Кметът на община Перник Вяра Церовска проведе първа работна среща по повод проект, свързан с трансграничното сътрудничество между Перник и сръбския град Лесковац.  Работната тема е свързана с туризма на двете общини. В нея са включени фестивалът на сръбската скара „Рощилиада“ и Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Целта е обмен на туристически продукти между двата града.

В Перник веднъж вече е гостувал лесковачкият празник Рощилиада.
„Темата е интересна и нашият фестивал „Сурва“ е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Той е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. „Сурва“ популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите ú носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“, обясни кметът Вяра Церовска на представителите от сръбската страна, които също разказаха за техния фестивал. Следващата работна среща е насрочена за идната седмица.

В срещата взеха участие зам.-кметът Денислав Захариев , Иван Искренов – началник отдел „Подготовка и управление на проекти“ и представители на туристическа организация в Лесковац – Милан Петкович, Цоич Ранко и Миодраг Милкович, както и Горан Миленкович от Център за развитие.

Предишна Пернишки полицаи на II-ро място в републиканския шампионат по стрелба в Бургас
Следваща Двама маскирани обраха бензиностанцията край Драгичево

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *