сряда , 20 март 2019 г.
Начало / Общество / Перник е на второ място по търговия с контрабандни цигари

Перник е на второ място по търговия с контрабандни цигари

сн. pravda.bg
сн. pravda.bg

Перник е на второ място по търговия с контрабандни цигари. Водачът в негативната класация е Асеновград с 18%, където алъш веришът с незаконния тютюн бележи скок от 9,3 на сто. В Перник нелегитимната търговия е в размер на 14,7%, а ръстът на контрабандата е плюс 9,4 на сто. Трети е Велико Търново с 10,7% със скок от 5,4%. Това са данни, изнесени по време на представянето на резултатите за първото тримесечие от проучването на незаконната търговия с цигари в София, осъществявано от инициативата „Срещу незаконната търговия“ и показващи рекордно ниски нива за страната ни. Заради двуцифровия ръст, силите на МВР ще се насочат срещу града ни, Асеновград и Велико Търново.

Голяма част от незаконните цигари идват от Сърбия и Македония, за други от тях обаче каналът не може да бъде установен .

Делът на потребление на незаконните цигари през 2018 г. в страната е 5,8 на сто, сочат резултатите от традиционното изследване на празни опаковки у нас. Проучването показва още, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Наред с това, системно се появяват нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *