понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Перник е домакин на XV-ото национално състезание „Турнир на младите физици“

Перник е домакин на XV-ото национално състезание „Турнир на младите физици“

dsc_0154
Перник е домакин на XV-ото национално състезание „Турнир на младите физици“. Стартът на престижното събитие, чийто патрон и спомоществовател е областният управител Ирена Соколова, официално бе даден днес.
Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – Перник и Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“ в града.
dsc_0142
В продължение на два дни 37 талантливи и даровити млади физици от различни градове на страната, обединени в 10 отбора, ще мерят сили в надпревара за знания, точност, интелект и мисъл. Състезанието е отборно между ученици във възрастовата група от ІХ до ХІІ клас.
dsc_0078
“Тази проява е съсредоточие на млади умове, отдадени на физиката и нейните закони, чийто интелект и потенциал са огромни. Не мога да не изразя радостта си, че сте избрали, но и разбрали този толкова аналитичен предмет и сте тук, за да се занимавате с него и научната му страна. Огромни са перспективите и ролята на физиката за развитието на съвременната цивилизация – космическите изследвания, енергетиката, технологиите и другите ежедневни проблеми. Все още има и нерешени въпроси, непознати дебри“, каза Ирена Соколова и пожела на младежите да намерят ключа към тяхното решаване, да приложат личната си формула и да направят своето епохално откритие.
dsc_0128
Регламентът на състезанието по физика се провежда на база изследователски задачи, които са селектирани от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. Надпреварата започва със селективни физични битки на български език и завършва с финалната физична битка на английски език.
dsc_0129
Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват помежду си.
България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели. С прекъсване през 2000 г. възстановява участието си. Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004, 2005 и 2013 г. и със сребърен медал през 2015 г.
До 2017 г. българските състезатели са спечелили общо 30 медала: 10 златни, 5 сребърни и 15 бронзови.
32-ият Международен турнир на младите физици през 2019 г. ще се проведе от 6 до 13 юли във Варшава, Полша.
dsc_0082 dsc_0168

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *