понеделник , 22 юли 2019 г.
Начало / Култура и образование / Перник е домакин на научна конференция за Първата световна война

Перник е домакин на научна конференция за Първата световна война

%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b9
„Първата световна война на Балканите, пробивът на Добро поле и събитията през 1918 г.“ е темата на Националната научна конференция, чийто домакин ще бъде Перник на 18 и 19 септември. Събитието ще се проведе в малкия салон на Дворец на културата и е начален час 10.00.
Форумът се организира съвместно от Института за исторически изследвания към БАН, Македонския научен институт, Регионалния исторически музей в Перник и е под патронажа на председателя на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война Красимир Каракачанов – министър на отбраната на Република България. Председател на Организационния комитет е доц. д-р Александър Гребенаров. Сред участниците в престижния форум ще бъдат представени доклади от академик Георги Марков, проф. Веселин Костов Янчев, проф. д.и.н. Тодор Петров, доц. д-р Даниел Вачков, както и перничаните Георги Радославов и Силвия Нотева.
В рамките на конференцията ще бъде показана фотодокументална изложба „26-и пехотен Пернишки полк“ и макет на първия военен самолет, произведен в България. В дискусията могат да се включат свободно и граждани.
Посещение на исторически обекти, разположени на територията на област Перник – Земенския манастир – гр. Земен, казармите на 26-и пехотен полк и експозиция „Войнишко въстание“ в Радомир, е част от програмата през втория ден на конференцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *