събота , 19 октомври 2019 г.
Начало / Извън Перник / Пенсионните дружества ще гарантират минимална втора пенсия

Пенсионните дружества ще гарантират минимална втора пенсия

сн. economic.bg
сн. economic.bg

Българите, родени след 1959 г., ще получават пожизнена допълнителна пенсия, ако натрупаната в партидата им сума позволява месечен размер от поне 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, подготвени от работна група към социалното министерство във връзка с регламентиране на фазата на изплащане на парите от универсалното пенсионно осигуряване.

Пенсионните дружества ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на пожизнената допълнителна пенсия, който ще се изчислява на базата на реално събраните осигуровки по партидата. Ако доходността е положителна, размерът ще е по-голям, обясни ресорният министър Бисер Петков.

Aко натрупаната в партидата сума не позволява месечна пенсия от поне 20% от минималната, пенсионерът ще има право да получи средствата си разсрочено, а при изключително ниска сума в партидата – ще може да я изтегли наведнъж.

Според прогноза на социалния министър през 2021 г., когато ще се пенсионират първите жени с право на втора пенсия, много от тях няма да могат да получават пожизнена пенсия, заради недостатъчно натрупани средства, които да гарантират минималния месечен размер.

Допълнителната пенсия от частно пенсионно дружество, за която всеки месец се удържат по 5% от осигурителния доход на родените след 1959-а, ще бъде пожизнена, само ако натрупаната в партидата сума позволява месечен размер от поне 20% от минималната пенсия за стаж и възраст, или около 40 лева спрямо 2018 г.

Според изчисления, представени от социалния министър, ако една жена, която се е осигурявала върху средния осигурителен доход за период от 20 години, се пенсионира през 2021 г., натрупаната сума в партидата й няма да позволи отпускане на пожизнена пенсия, а само разсрочено изплащане на сума от около 77 лева за период от 10 години. Ако обаче тази жена остане на работа още 3 години, сумата в партидата й ще се увеличи и при съответната прогнозна доходност ще й бъде отпусната пожизнена пенсия от 60 лева.  

„Тоест лицето получава пожизнена пенсия в този размер, то може да поиска от дружеството да я гарантира, тоест тези 60 лева да ги получава пожизнено. А ако поеме риска, би могъл тази пенсия да се актуализира в зависимост от това каква доходност дружеството ще постига спрямо техническия лихвен процент“, разясни Бисер Петков.

Когато в партидата няма достатъчно средства за пожизнена пенсия, но парите надвишават трикратния размер на минималната пенсия за стаж, лицето може да поиска разсроченото им изплащане. Ако средствата са в рамките на този трикратен размер, могат да бъдат поискани наведнъж или разсрочено за период от една година./dariknews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *