четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Култура и образование / Певческата група на Ковачевци с награда от Националния Петропавловски събор

Певческата група на Ковачевци с награда от Националния Петропавловски събор

dscn6299

Фолклорна певческа група „Веселие” при Народно читалище „Георги Димитров- 1928” село Ковачевци, се представи достойно в петнадесетото издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира”.

dscn6349
Певческият състав на Ковачевци получи парична награда, диплом и плакет за цялостно представяне в жанра за обработен фолклор.

dscn6329

От 2015 година съборът има конкурсен характер и награден фонд и е едно от най- големите фолклорни събития в България, а лауреатите в отделните жанрове се определят от професионално жури. Председатели на творческата комисия бяха акад. Крум Георгиев – председател на Общество за фолклор в България, носител на наградата на Министерство на културата „Златен век“ и Златен Оскар за фолклор и проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

dscn6308

Състезаваха се над 220 фолклорни групи от всички краища на България с близо 4 хиляди изпълнители. Със своите изпълнения участниците пресъздаваха българския фолклор в цялата му пъстрота. По значимост този форум е сравняван с фолклорните събори в Копривщица и Рожен.
Фолклорният събор се организира под патронажа на кметовете на Велико Търново, на Горна Оряховица и на Лясковец.
Освен наградата за групата най- вълнуващата среща беше тази с президента Румен Радев, който откри официално форума.

Изпълнителите бяха придружени от кмета на Община Ковачевци и служители на общинската администрация.

Следваща Перник празнува!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *