понеделник , 17 декември 2018 г.
Начало / Култура и образование / ПГОТ „Св. Иван Рилски“ отбеляза Световния ден на прехраната със здравословна кулинарна изложба

ПГОТ „Св. Иван Рилски“ отбеляза Световния ден на прехраната със здравословна кулинарна изложба

p1630326

С кулинарно изложение на здравословни храни ПГОТ „Св. Иван Рилски“ традиционно отбеляза Световния ден на прехраната. В това начинание учебното заведение е партньор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за 3-та поредна година. Инициативата бе осъществена с финансовата подкрепа на Община Перник.

p1630349

Младите готвачи професионално бяха подредили различни здравословни ястия с правилно подбрани и достъпни храни. Така учениците показаха, че не е нужно да се купуват суперскъпи и екзотични продукти за приготвянето на добре балансирана и здравословна храна.

Печена тиква със сушени плодове и мед, ролца от тиквички, патладжани, кюфтенца от тиквички и от картофи, шишове с плодове, лозови сармички, палачинки от спаначена смес, бисквити от овесени ядки и още много перфектно подредени ястия бяха изложили младите готвачи от ПГОТ. Сред начинаещите професионалисти са и Даниел Стоянов от 11 „б“ и Емилиян Георгиев от 12 „б“ клас.

Доброволците от Европейската доброволческа служба Франческо от Италия и Гжегош от Полша пък бяха приготвили плодова салата от банани, портокали, лимони и ябълки, която италианците много обичат да хапват през летните горещини.

Гозбите бяха дегустирани и одобрени от ученици от VІІІ основно училище, от директори на училища и представители на Общината, РУО, БЧК, РЗИ и др.

p1630333

Днешната инициатива е в рамките на събитията, които организира ПГОТ в чест на патрона си Свети Иван Рилски.

Световният ден на прехраната се отбелязва ежегодно в цял свят на 16 октомври, тъй като на тази дата през 1945 г. е основана Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Този ден се чества в над 150 страни по света, а България се присъединява към тях през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света. Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по проблемите с прехраната, а страните да обединят усилията си в борбата с глада, лошото хранене и бедността.

p1630348

Над 1 милиард души в света страдат от недохранване, което е 1/6 от цялото човечество.

Храната е фактор за нормално съществуване и развитието на хората. Тя има за задача да задоволи нуждите на организма от енергия и градивни вещества. Затова е нужно здравословното хранене, съчетавайки го с движението. Трябва да приемаме разнообразни хранителни продукти, да ядем по-малко, но по-често, да приемаме достатъчно белтъци, да ограничим мазнините и пържените храни, на захарта и захарните изделия, да намалим солта, ежедневно да хапваме плодове, пълнозърнести продукти, да пием много вода и да ограничим алкохола, припомниха младите хора от ПГОТ.

Ако си обичаш професията, ще бъдеш гений, каза на младите готвачи директорът на РЗИ д-р Антоанета Григорова  и нарече на младежите, че са бъдещите млади гении в сферата на готварството.

p1630329 p1630327 p1630347 p1630338 p1630337 p1630332

Франческо и Гжегош
Франческо и Гжегош

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *