Начало / Бизнес / ПГОТ – Перник е домакин на Регионално състезание по професии в сферата на туризма за Западна България

ПГОТ – Перник е домакин на Регионално състезание по професии в сферата на туризма за Западна България

Otborat na PGOT

Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ в Перник е домакин на Регионално състезание по професии в сферата на туризма. 41 младежи от 17 училища от Западна България днес демонстрирати уменията си като готвачи, сервитьори, хлебар-сладкари и бармани. По четирите професии тази вечер ще бъдат излъчени най-добрите, като първите шестима във всяка категория ще продължат в националния кръг от състезанието, което ще се проведе в Пловдив през месец май.

Гост на награждаването тази вечер ще бъде културното аташе на Мексико у нас Луис Монтеро, който ще представи своята авторска книга „Легенди за маите“. Той също е кулинар и преди няколко месеца прави курс по мексиканска кухня с ученици от ПГОТ.

В Перник са ученици от Кюстендил, Благоевград, Сандански, Бяла Слатина, Велинград, Ябланица, Банкя, Видин, Костинброд, Троян, Петрич, Лом, Правец.

Всеки от младите готвачи има самостоятелно работно място. Те готвят без чужда помощ, като журито следи за коректността. Младежите имат точно 2 часа за приготвянето на ястията, които преди това изтеглиха с жребий. Толкова е времето на барманите, които приготвят безалкохолни коктейли, както и на сладкарите.

Сервитьорите сервират ястията на готвачите и се оценяват по визия, по маниери, сръчност. Отборът готвач-сервитьор получава комплексна оценка.

Всичко приготвено от младежите, може да бъде дегустирано.

Директорът на ПГОТ Мария Неделчева представи председателите на професионалното жури, което ще оценява младежите в четирите категории, като пожела успех, увереност и настроение на прохождащите професионалисти. Боби Екзархов – един от най-изявените представители на сладкарската гилдия, е председател на журито на сладкарите, топ-готвачът Петър Николов /готвач на България за 2011 г./ – на журито на готвачите, а Васил Колев – четири пъти шампион на България по барманство, е председател на журито, което ще излъчи най-добрите млади бармани..

Началникът на РУО Ваня Коконова даде официален старт на регионалното състезание и пожела на младите ресторантьори и хотелиери да бъдат добронамерени и позитивни, като да дадат най-доброто от себе си, а в бъдеще да направят така, че да достигнат върховете на атрактивните професии, където обикновено се задържат най-добрите.      Най-важното днес е, че ще има победители, но няма да има победени, защото големите победители ще бъдат творчеството и приятелството, каза още Коконова.

p1650191 p1650204 p1650205 p1650198 p1650201 p1650194 p1650211 p1650210 p1650189p1650197

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *