неделя , 16 декември 2018 г.
Начало / Извън Перник / Пациентски организации: Да отпадне таксата за посещение при лекар

Пациентски организации: Да отпадне таксата за посещение при лекар

lekar

Дни след като лични лекари от София излязоха на протест с искане потребителската такса за посещение при тях да се увеличи на 5.10 лв., пациентски организации предложиха таксата изобщо да отпадне.

В европейски страни като Германия например подобна такса няма, а сума в размер от 5.10 лв. ще бъде непосилна за по-голямата част от българите с ниски доходи, коментира пред „Дарик“ Пенка Георгиева, която представлява пациентски организации „Заедно с теб“. Според нея общопрактикуващите лекари няма да изпитат финансово затруднение, ако таксата отпадне, тъй като новият рамков договор, подписан преди седмица, предвижда 14 млн. повече в бюджета им.

Освен предложение потребителската такса за посещение при джипи да отпадне, пациентите изразиха и несъгласие медицинските бележки за освобождаване от училище да се заплащат.

„Ние разгледахме изключително внимателно исканията на общопрактикуващите лекари за увеличение на потребителската такса на 5.10 лв. Направихме анализ с нашите структури и преценихме, че това не е във финансовите възможности на пациентите с ниски доходи да заплащат тези такси. Направихме известно проучване в европейските страни, където няма потребителска такса. Така че нашето предложение към Министерството на здравеопазването е да отпадне напълно тази потребителска таксаза всички пациенти. Както и медицинските бележки да бъдат безплатни“, обясни Георгиева.

Пациентите не са съгласни също така и с искането на общопрактикуващите лекари задължението им за 24-часово разположение да отпадне. В заключение от организацията посочват, че не желаят изискванията на неудовлетворените от системата да се стоварват на гърба на пациентите и допълват, че това са възможностите на държавата ни./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *