събота , 19 октомври 2019 г.
Начало / Политика / Партията на Слави Трифонов ще иска намаляване на депутатите и пряк избор на главен прокурор

Партията на Слави Трифонов ще иска намаляване на депутатите и пряк избор на главен прокурор

slavi-trifonov

Бъдещата партия на Слави Трифонов иска намаляване на народните представители и пряк избор на главен прокурор. Това се казва в учредителната декларация, предаде NOVA.

Името на бъдещата формация е „Няма такава държава“. Първото учредително събрание на партията трябва да се проведе на 5 октомври.

Слави Трифонов и екипът му ще работят за намаляването на депутатите на 120.  Те ще искат смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура, както и електронно гласуване по време на изборите. Тези идеи бяха част и от инициирания референдум преди три години.

Пряк избор предлага формацията и на омбудсма, и шефове на дирекции.

Заявката, че „Няма такава държава“ ще участва активно в политическия живот у нас идва с публикуването на учредителната декларация.

От бъдещата партия обещават повече изборни права и повече пряк контрол на гражданите върху институциите. Дават заявка за съдебна и административна реформа.

„Не може главният прокурор да се избира пряко от народа и заедно с това съдебната власт да бъде политически независима, защото всеки избор от народа превръща съответната институция, съответната фигура в политически фактор”, коментира преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки.

Целите  в декларацията са познати още от референдума през 2016 година. И ако тогава Трифонов беше шоумен без заявка за партиен лидер, то днес анализаторите предвиждат Слави да размести  политическия пъзел. „При всички положения могат да се притесняват доста сериозно други формации – например, патриотите.  Утре може да се окаже, че на ГЕРБ може да им е по-удобен Трифонов”, коментира социологът от „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов Първан Симеонов.

Още преди учредяването на партията Слави Трифонов разбуни духовете с името й „Няма такава държава“. И ако някои осъждат наименованието от морална гледна точка, то други вече поставят под въпрос съдебната регистрация на партията.

„Според мен няма съдия, който да регистрира партия под подобно название. Мисля, че то ще бъде обявено за неконституционно и ще им се наложи да променят названието на бъдещата партия”, каза още Близнашки.

Засега екипът на Слави отказва да участва в тази полемика.

Вероятно партията няма да се явява на местните избори./vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *