понеделник , 22 юли 2019 г.
Начало / Бизнес / Парламентът премахна тавана от 35 години за концесиите

Парламентът премахна тавана от 35 години за концесиите

сн. Георги Колев, БЛИЦ
сн. Георги Колев, БЛИЦ

Ограничението от 35 години като максимален срок на концесиите отпада, а освен концесии за строителство и услуги, оттук нататък ще има такива и за ползване на държавна и общинска собственост. Променят се и лицата, които могат да откриват процедури по концесии – такива вече ще бъдат министрите и кметовете, а не Министерският съвет и общинските съвети, които обаче ще одобряват основните актове за тях. Самите процедури също ще бъдат няколко – открита процедура, състезателна процедура с договаряне, състезателен диалог. Ще има и нова категория „запазени концесии“ – за фирми, в които работят служители в неравностойно положение.

Новата философия на законодателството в сектора бе приета окончателно във вторник, след като депутатите гласуваха на второ четене промени в закона за концесиите, внесени още през пролетта на миналата година от Министерския съвет. Гласуването сега премина след три опита за сформиране на кворум в пленарната зала и на практика без дебати от депутатите.

Три вида концесии

С приетите изменения в закона оттук нататък в България ще действат три вида концесии – досегашните концесии за строителство и за услуги, както и концесия за ползване на публична държавна или общинска собственост. Новата категория ще включва случаите, когато публичен орган предоставя право на фирма да извършва стопанска дейност с обект, негова собственост, без да възлага изпълнение на строителство или предоставяне на услуги. В случая, освен че ще плаща концесионна такса, концесионерът на въпросния обект ще трябва да има и инвестиционна програма, с която да осигури поддържането на обекта в експлоатационна годност, решиха депутатите. Той ще може да извършва и строителство за своя сметка, освен ако няма изрична забрана за такова.

Промяна има и при органите, възлагащи концесии – те ще са министрите или кметовете оттук нататък, като Министерският съвет и общинските съвети ще одобряват основните актове, свързани с тях – откриване на процедура, изменение или прекратяване на концесионен договор. Концесия ще може да бъде откривана и само в случаите, когато тя е включена в плана за действие на държавните или общински концесии. „Заявки“ в този план ще могат да дават министрите и кметовете.

Без ограничения в срока

Една от най-големите промени в закона е премахването на досегашния 35-годишен максимален срок на концесията, което през лятото на миналата година става повод част от опозицията да обяви, че се въвеждат „вечни концесии“. Според приетите от депутатите текстове при концесиите за строителство и услуги срокът на концесиите може да бъде по-дълъг от 35 години, но такава концесионна процедура трябва може да стартира само след решение на парламента. Първоначалните идеи бяха одобрението на депутатите да се изисква само за процедури от над 50 години.

Дълги концесии ще могат да предлагат и кметовете, но също при одобрение от различни органи. Така например, ако общинската концесия е за срок от 20 и повече години, тя трябва да бъде подкрепена от 2/3 от общинските съветници. Ако е за срок от над 35 години, отново се задейства механизмът с гласуването в парламента. Твърд срок има единствено при концесиите за ползване, които могат да бъдат за максимум 25 години, освен ако няма предвидено изключение в специален закон.

В новия закон се въвежда и нова категория „запазени“ концесии. Те ще са по програми за създаване на защитени работни места за хора в неравностойно положение или с увреждания, като за целта поне 30% от служителите във фирмата концесионер трябва да попадат в тези категории.

Източник: capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *