неделя , 18 август 2019 г.
Начало / Бизнес / Очаква се подписване на договор по изпълнение на проекта за водния цикъл на Перник и Радомир

Очаква се подписване на договор по изпълнение на проекта за водния цикъл на Перник и Радомир

dsc_0901

Областният управител Ирена Соколова и  Цветана Пиралкова – наблюдател по проекта за водния цикъл, се срещнаха с управителя на ВиК Перник инж. Иван Витанов и главния инженер на дружеството Антоанета Арсова.

Темата на работната среща бе процедурата за водния цикъл на общините Перник и Радомир, оперативните задачи и текущите дейности, които предстоят по мащабния проект.

От ВиК оператора напомниха, че проектът за воден цикъл, управляван и изпълняван от тях, е с окончателен срок за приключването му – 30 юни 2023 г. Крайната дата не подлежи на удължаване.

До момента в страната договор по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г. (ОПОС) е сключен единствено във Враца.

ВиК Перник също е покрило всички изисквания на Управляващия орган.

Очаква се подписването на административен договор от страна на дружеството, който ще е втори по ред за страната.

„Сериозно предизвикателство в този проект е значителният финансов ресурс за съфинансиране, но държавата в лицето на компетентните отраслови министерства ще намери необходимия механизъм за гарантиране и отпускане на нужните средства. Високият процент съфинансиране е наложен от факта, че регионът ни, по данни на статистиката, се явява с висок БВП на глава от населението”, каза по време на срещата Соколова.

За успешната реализация и одобряване на проектното предложение, водещ критерий е изискването за над 98% изграденост и присъединеност на ВиК инфраструктурата. Това е причината, поради която някои от кварталите на Перник са изключени от приложното поле на проекта, независимо от належащите им нужди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *