понеделник , 20 май 2019 г.
Начало / Общество / Очаква се икономия на близо 60% от сметките за ток и парно в санираната и обновена сграда на Община Перник и Областната администрация

Очаква се икономия на близо 60% от сметките за ток и парно в санираната и обновена сграда на Община Перник и Областната администрация

p1680093
С нов и модерен облик е сградата на Община Перник и Областната администрация след реализирането на проекта „Обновяване, саниране, ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сграда на Община Перник и Областна администрация“. Целта му е да увеличи експлоатационната годност на сградата, а след прилагането на всички енергоспестяващи мерки да се постигне енергиен клас А. Очакванията са да бъдат спестени повече от 60% от сметките за ток и отопление.  Сред целите е осигуряване на по-добър достъп до сградата, включително за хора с увреждания и не на последно място подобряване условията на труд на работещите, както и качествено обслужване на гражданите. Това беше обявено днес на заключителната пресконференция, която се състоя в обновената заседателна зала на Общината. В нея взеха участие кметът на Община Перник Вяра Церовска, заместник-кметът Владислав Караилиев, който е и ръководител на проекта, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов, представители на фирми, институции и общински съветници.
Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. и е на стойност 2 853 505,74 лева.
В словото си кметът Вяра Церовска обърна внимание, че в обновената административна сграда, строена в далечната 1976 г.,  се помещават общо 8 институции. Тя не скри гордостта се, че с успешното приключване на проекта изцяло е променена визията и на сградата, и на града, и че по този начин ще бъде съхранена във врмето. Тя допълни, че програмата „Региони в растеж“ дава много възможности и че следващата административна сграда, която ще бъде обновена, е тази на Областната дирекция на МВР.
„Ще бъдат изградени 42 апартамента – социални жилища в кв. „Тева“. Това ще бъде новият дом на близо 140 души, подчерта кметът. И посочи още, че е включено и санирането на още 13 жилища.
„С изпълнението на проекта се увеличава експлоатационната годност на сградата, както и осигуряване на подходяща рентабилна и енергоефективна инфраструктура, спомагаща за устойчивото развитие и подобряване конкурентоспособността на градския ареал на Община Перник“, коментира зам.-кметът Владислав Караилиев и уточни, че спестените средства от енергийнаната ефективност ще бъдат в полза за всички перничани, тъй като ще намалят разходите на електро- и топлоенергия.
p1680097
Интервенциите се извършиха в цялата сграда, чиято разгъната застроена площ е 11 410, 66 м². Бенефициент на безвъзмездната помощ е Община Перник, с партньори: Областна администрация Перник, Национална агенция за приходите, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, Агенция по вписванията, Агенция за социално подпомаганеи Министерство на труда и социалната политика.
Ремонтните дейности включваха топлоизолация по фасади и подмяна на дограмата с 5 камерна ПВЦ. Беше изцяло ремонтиран и изолиран покривът, монтирани са три малки фотоволтаични инсталации за производство на електроенергия за собствени нужди с обща максимална мощност 75 KWp. Системите вече са поставени под напрежение и се черпи електроенергия от тях.
В рамките на проекта бяха подменени отоплителните тела, преоборудвани са етажните разпределителни табла, направена е реконструкция на главното разпределително табло, подменени са всички осветителни тела с енергоспестяващи. Монтирани са пожароизвестителна и мълниезащитна и заземителна инсталация. Подменени са интериорни и входни врати, отделени са стълбищните клетки, чрез монтаж на преградни врати.
p1680099

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *