сряда , 15 август 2018 г.
Начало / Култура и образование / От Перник стартира националната кампания за безопасен интернет за децата  „Кой е срещу теб в мрежата“

От Перник стартира националната кампания за безопасен интернет за децата  „Кой е срещу теб в мрежата“

p1640912

От Перник стартира националната инициатива прожекции на филма «Кой е срещу теб в мрежата“ в подкрепа на дигиталната грамотност сред подрастващите. По повод Международния ден за безопасен интернет по темата в ХI основно училище „Елин Пелин“ се проведе дебат с ученици от 5, 6 и 7 клас. Водещи фигури в разговора бяха главен комисар Явор Колев – началник сектор „Киберпрестъпления“ в ГДБОП, Радиона Никова – експерт в Държавна агенция за закрила на детето / ДАЗД/, областният управител Ирена Соколов, председателят на Съвета на децата Йоана Захариева и и Деян Благоев – представител на „Булбера”.

Явор Колев даде ценни съвети на учениците за поведението им в мрежата. Преди да качвате снимки в оскъдно облекло, помислете добре, каза им той. И добави: Веднъж качена в интернет, една снимка никога не може да бъде изтрита, а има риск тя да се използва срещу момичето или момчето, което я е публикувало.

Сексуалното изнудване е най-разпространеното престъпление в интернет в България. Момчетата са застрашени наравно с момичетата, обясни Колев и разказа, че обикновено педофилите използват фалшиви профили във  фейсбук. Те са умели психолози и неусетно могат да завъртят детето в спирала, карайки го да извърши определени неприлични действия пред камерата на компютъра. После следват изнудване и заплахи, продължи Колев. Има случаи, в които педофили се срещат с деца в реалния живот, а това е риск за тежки криминални престъпления.

Радиона Никова обърна внимание защо е важно децата трябва да са дигитално грамотни. Ако нещо или някой ви притеснява, ако някой използва ваши снимки, ако се чувствате заплашени, говорете с родителите си. Родителят е първият човек, към когото трябва да се обърнете и който ще направи всичко за вас, каза тя на учениците.

При проблемни ситуации децата могат да звънят на горещите телефони: 116-111 и 124-123. Сигнал може да подадат и в сайта cybercrime.bg, където ще намерят много полезна информация.

Учениците научиха, че паролите им трябва да бъдат сигурни и трудни за разбиване от типа „космати“. В различните профили и сайтове да използват различни пароли.

Учениците гледаха филма на журналиста от БНТ Надя Обретенова „Кой е срещу теб в мрежата“ и нагледно видяха рискови ситуации, в които попадат техни връстници в интернет. Авторът на филма смята, че поведението в социалните мрежи вече трябва да бъде част от учебните програми в училище, защото децата прекарват значителна част от времето си в  нета.

По инициатива на Ирена Соколова и Явор Колев, служители на ГДБОП ще се провеждат информационни срещи с родители в цялата страна.

p1640910 p1640901 p1640900 p1640917

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *