понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Общество / От ОУ „Св. Иван Рилски“ официално бе даден стартът на детската полицейска академия за област Перник

От ОУ „Св. Иван Рилски“ официално бе даден стартът на детската полицейска академия за област Перник

Detsko policeisko uchilishte

20 третокласници от ОУ „Св. Иван Рилски“ тържествено положиха клетва, встъпвайки в обучителната група на „Детското полицейско управление“ /ДПУ/. От учебното заведение официално бе даден стартът на втория етап на детската полицейска академия за област Перник, която ще продължи до 1 юни 2020 г. Детски полицейски управления има още в XI ОУ „Елин Пелин“ и в общините Брезник, Трън и Радомир. На третокласниците-доброволци им предстоят две години с богати и разнообразни на дейности. Идеята на инициативата е децата, забавлявайки се, да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, да се справят в трудни ситуации с различни предизвикателства в къщи, в училище, на улицата, в планината.

Доброволците от ОУ „Св. Иван Рилски“ ще бъдат обучавани от 5-членен екип от Първо РУ и Пътна полиция. От страна на учебното заведение по реализирането на програмата ще работят класният ръководител на третокласниците Лорита Иванова и педагогическият съветник Ирина Тенева.

Detsko policeisko uchilishte

Областният управител Ирена Соколова откри двугодишната програма за ранна превенция на деца. „Чрез „Детско полицейско управление“ държавата ни дава своята заявка, че иска сигурността, спокойствието и добре подреденият живот на нашите граждани да бъде приоритет. Нашите малки деца ще научат в рамките на 2 г. какви са основните възможности и начини да опазят живота и сигурността си. Чрез наставниците си от ОД МВР Перник  и чрез специалните тренировъчни и обучителни процеси, те ще мога да развият умения, които ще ги направят впоследствие кандитати в МВР, а защо не и ръководители“, каза тя. И подчерта, че от  първите издания на ДПУ вече има хора, които са в редиците на МВР.

p1660850

„Щастлива съм да присъствам на откриването на тази чудесна инициатива, която дававъзможност децата и да се забавляват, и да усвояват различни и полезни знания. А те ще им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации“, каза зам.-кметът Севделина Ковачева и пожела на учениците и организаторите много и здраве, ентусиазъм и успех.

p1660856

Малките полицаи и гостите бяха поздравени и от директора на ОУ „Св. Иван Рилски“ Бойко Свиленов.

Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte

Ирена Соколова и директорът на ОД МВР Димитър Попов раздадоха химикали и тефтерчета на децата, участници в полицейското училище. За тях имаше и голяма торта.

Detsko policeisko uchilishte

На финала пред възторжените погледи на децата бяха проведени демонстрации с полицейски кучета, а спецчасти показаха залавяне напрестъпник.

Гости на тържеството откриване на детската полицейска академия бяха още депутатът д-р Александър Александров, директорът на ОД МВР-Перник старши комисар Димитър Попов, Юлияна Ефремова от Общината, зам.директорът на ОД МВР комисар Сашко Христов, Красимир Костадинов – директор на ТД Национална сигурност, Бойка Павлова от РУО и др.

Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte p1660847 Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte Detsko policeisko uchilishte

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *