неделя , 20 октомври 2019 г.
Начало / Извън Перник / От МОН признават: 20 университета не правят наука

От МОН признават: 20 университета не правят наука

сн. Канал 3
сн. Канал 3

За поне 20 от сегашните ни университети трудно може да се каже, че произвеждат наука, призна в Стара Загора проф. Костадин Костадинов, председател на Комисията за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност при МОН , чиито резултати от ежегодното оценяване  предстои да бъдат обявени официално в началото на октомври.

Неофициално се знае че при направената класация за 55 университета, БАН и Селскостопанската академия, отново първото място е за БАН, втори е СУ „Свети Климент Охридски“, плътно следван от Медицинската академия. Известно разместване има малко по-надолу, като на шесто място е старозагорският Тракийски университет, който при предходната класация е бил на седмо място. Оценката е направена въз основа на наукометричните показатели от световните бази данни, до които МОН осигурява достъп на цялата ни научна общност, представени са и данни за качеството на изследователския състав, отчитат се и привлечените средства от националното и международното проектно финансиране, както и средствата от договори с български и чуждестранни предприятия. Включена е и самооценка, направена от университетите и научните организации, има и данни за 2018 г. за защитилите степените „доктор“ и „доктор на науките“.

Проф. Костадинов отказа да коментира кои са „опашкарите“, но призна, че поне 20 от включените в класацията учебни заведения не би трябвало да обучават студенти за степен „магистър“, а само за „бакалавър“./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *