четвъртък , 21 март 2019 г.
Начало / Общество / Отново провал и на втората част на заседанието на Общинския съвет в Перник. Сесията не се размина без скандали

Отново провал и на втората част на заседанието на Общинския съвет в Перник. Сесията не се размина без скандали

obs-pernik

Отново провал и на втората част на заседанието на Общинския съвет в Перник, което трябваше да продължи от вчера. И този път сесията не се размина без скандали и без демонстрация на лошо самовъзпитание. Третият опит да продължи заседанието ще бъде идния четвъртък от 9.30 часа.

Още след първите думи на председателя на ОбС Иво Савов, който обяви, че работата на местния законодателен орган продължава оттам докъдето бе стигнала вчера, скочи Ралица Андреева от БСП, която явно си беше  дала труда да прочете правилника за работа на ОбС, и заяви, че сесията ще бъде нелегитимна. „Вчера всички /б.а. съветници/ се подписахме за край на сесията. Днес отново се подписахме, което означава начало на ново заседание. Такова обаче не е обявявано. На сайта на ОбС не е публикувано обявление с дата, час и дневен ред, какъвто е редът“, припомни Андреева. И не подмина да захапе съветниците от дясната половина на залата: „Ако колегите отдясно вчера не бяха проявили инатлък и желание бързо да запушат устата на опозицията, нямаше да се стигне до такъв батак“. На път сте да довършите поразията от вчера и да вкарате в батака и председателя на ОбС и собствения си кмет, предупреди тя. Ще смее ли кметът да сложи подписа си под документи за общинска собственост, при положение заседанието е опорочено, посочи още Ралица Андреева.

Ралица Андреева /на микрофона/
Ралица Андреева /на микрофона/

Председателят Иво Савов обяви, че съветничката е права и че процедурата е сбъркана още от спорната т. 7 от дневния ред, засягаща собствеността на бизнесинкубатора в кв. Могиличе. „Не ми остава нищо друго освен някой от вас да предложи прекратяване на заседанието“, обърна се той към съветниците.

Какво прекратяване? Заседание няма!, категорична бе Ралица Андреева.

Достатъчно, станахме за срам пред перничани, заяви Милан Миланов, който обяви, че се чувства заложник на политически разпри. „Достатъчно цирк! Спрете! Да не се превръщаме в пушечно месо“, апелира той и не скри, че Андреева е права. Миланов предложи на председателя да свика извънредно заседание. И предупреди, че ако сесията продължи, решенията й ще бъдат обжалвани пред съда.

Дясната половина на залата, която до момента мълчеше и се задоволяваше с леки подмятания, се събуди в лицето на синдикалиста Любомир Жотев от ГЕРБ. С какво противоречи на закона насроченото за днес заседание, попита той. „Г-н Жотев, ние нямаме заседание, просто си говорим“, отговори му председателят на ОбС.

Любомир Жотев
Любомир Жотев

И  Жотев изригна: Обвинявам Вас и група общински съветници в бойкот на сесията. Това правите от вчера до този момент!

Последва контрареплика от Ралица Андреева: Когато вчера председателят натисна грешния бутон, какво правехте вие, че бодряшки гласувахте за отлагане на сесията? Защо не станахте и не поискахте процедура по прегласуване, защото това беше единственият начин за излизане от батака, нанесе съкрушителен удар съветничката.

Жотев продължи с упреци: Това, което правите в ОбС е единствено и само да пречите. Нищо градивно не сте направили. Това е част от сценария ви.

Румяна Гьорева от ГЕРБ обяви, че е изненадана от разразилите се събития, които тя окачестви като неприлични. Заседанието беше отложено за днес, посочи тя и допълни, че едно заседание може да продължи на няколко етапа до приключването му. Най-редно е да прекратим сесията от вчера, посочи тя.

На финала председателят Иво Савов помоли съветниците да гласуват за прекратяване на заседанието. Оказа се, че няма кворум, но той не обяви резултатите от вота.

Прекратявам заседанието, обяви Савов. „Какво прекратяваш, бе! Обяви резултата!, провикна се с пълен глас Любомир Жотев.

Иво Савов с пълно право можеше да наложи наказание на Жотев заради непристойното му поведение, но обърканият председател просто не обърна внимание на грубите думи на колегата си.

Нова сесия, трета поред, ще се състои идния четвъртък от 9.30 часа. Както обичат да казват децата: три пъти за късмет!

Изводите:  Голяма част от общинските съветници не познават в дълбочина правилника за работата на Общинския съвет. Не внимават какво се гласува. Не четат достатъчно. Не се съобразяват, а вероятно и не са чели етичния си кодекс, който сами са гласували и си позволяват поведение, неотговарящо на моралните норми за народен избраник. Би трябвало нервните изблици и агресивността да ги оставят на прага на залата, в която представляват Перник и перничани. Хубаво е да си припомнят клетвата, която положиха тържествено в началото на мандата си. Това не са просто думи, както и текстовете в Правилника и Етичния кодекс не са написани на вятъра само за да ги има.

obs-pernik-kletva

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *