вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Общество / Откриха обновен 120-годишен манастирски комплекс – поредна дестинация за поклоннически туризъм в област Перник

Откриха обновен 120-годишен манастирски комплекс – поредна дестинация за поклоннически туризъм в област Перник

Peshterski manastir Sv. Nikolai Letni

Откриха обновения 120-годишен манастирски комплекс „Св. Николай Летни” (Пещерски манастир) в земенското село Пещера– поредната дестинация за поклоннически туризъм в област Перник. Чрез откриването областният управител Ирена Соколова стана част от инициативата на комитета „Краищенско Светогорие”.

Дейностите по опазването на културно-историческото и религиозното богатство на района за популяризирането и развитието на поклонническия туризъм, започна с обновяването и облагородяването на множество храмове в Пернишко – Смиров дол, Дивля, Габров дол, Елов дол, Горна врабча, Чепино и др.

Днес с екопоход „По стъпките на Мрачката грамота” и света литургия бе открит обновеният манастирски комплекс „Св. Николай Летни” (Пещерски манастир) в земенското село Пещера. Водосветът бе воден от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – Викарий на Софийския митрополит.

В словото си пред миряните и гостите той отново припомни, че доброто сътрудничество, диалог, подкрепа и идейност от страна на духовенството, областния управител, общините и кметовете от област Перник, множество духовни средища са въздигнати и в тях вече функционира духовен живот.

dsc_0386

„Благодаря на фирмата, която се потруди проектът да бъде изпълнен блестящо. Всички виждаме това, което е направено. Изказвам особена благодарност на госпожа Соколова за нейната грижа, подкрепа и подпомагане. Много може да се каже за това, което тя е правила, прави и се надявам да продължава да прави с любов.”, каза Поликарп.

dsc_0512

Манастирът „Св. Николай Летни”  е изграден с договор на стойност малко над 443 хиляди лева по Програмата за развитие на селските райони. Със средствата са извършени дейности по ремонт, укрепване и консервация. Дворното място е облагородено с новоизградена ограда и широки навеси.

dsc_0116

Мястото има 120 годишна история. Първите сведения за обителта са от известната Мрачка грамота на българския цар Иван Александър от 1 декември 1348 година, с която владетелят на българската държава дарява на манастира много имоти. Освен като Пещерски, манастирът е познат и като Ореховски, заради в името на местността, където се намира, но и като Мрачки, заради името Мрака или Мраката на този историко-географски район. С това име е известен и хрисовулът на цар Иван Александър. В стари документи манастирът се среща и с името „Св. Николай Мрачки“. Не е известно кой и кога за първи път е дал това име на силно тачения и от православни , и от католици св. Николай архиепископ Мирликийски и Чудотворец. Но с това име манастирът е именуван още в началото на 20 век в статия от сръбски автор.

dsc_0347

Специално за освещаването на манастира бе показана каменната му икона, която в момента се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник. Тя е с висока художествена и културна стойност, изработена е от жълт пясъчник в почти квадратна форма с размери 50 на 55 см. Има извит като кобилица горен край, върху който има надпис: „Приложи от Лобош Стоимен майстор за душа своя“.

dsc_0256-2

Сред изображенията е изписана годината 1853, когато вероятно е била направена и дарена на Пещерския манастир, изписано е и името „Св. Николай“. В центъра в окръжност релефно е изобразен двуглав орел, поддържан от два ангела. Над орела между две черкви е изобразен св. Николай с кръст в дясната ръка, а под кръга симетрично са разположени два елена с дървета край тях, каквито има и до черквите, както и винетка от цветя.

dsc_0558

Тържествата в община Земен продължиха и с откриването на VI-ия Национален фестивал на сватбената обредност. Фестивалът се провежда през две години и е под патронажа на областния управител на Перник Ирена Соколова.

В програмата се включиоха 850 участника от 5 области – София, Благоевград, Перник, Кюстендил, Плевен – представители на народни читалища, пенсионерски клубове, сдружения, дружества.

dsc_0248

Участниците във фестивала бяха оценявани от компетентно жури в състав: председател – проф. д-р Лозинка Пейчева – представител на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките – ИЕФЕМ при БАН – София и членове: Николай Балабанов -Диригент на Ансамбъл „Родопа“, гр. Пещера и Цветана Манова – етнолог.

Главната цел на фестивала е да се издирят,поддържат и популяризират традициите в българската традиционна сватба.

dsc_0225

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *