понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Жълтини / Откриха диетата, от която се отслабва и не се качва

Откриха диетата, от която се отслабва и не се качва

сн. konkurs-bg
сн. konkurs-bg

Открита е диетата, от която се отслабва и не се качва, и има намален риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване при пациенти с наднормено тегло и метаболитен синдром.

Това е нискокалоричната средиземноморска диета, казват учените от Университета „Ровира и Виргили“, Испания.

Проучването включва над 600 пациенти на възраст между 55 и 75 години, страдащи от затлъстяване или наднормено тегло, както и от метаболитен синдром.

Въпреки факта, че диетите с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати се считат за ефективни от гледна точка на намаляване на теглото и намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, няма научно доказателство, че в дългосрочен план се запазват положителните резултати от такава диета.

Ново проучване, посветено на фундаментално различен тип храна – средиземноморската, показа, че 33,7% от пациентите, които са преминали на нея, една година по-късно са загубили поне 5% от първоначалното си телесно тегло. В сравнение с участниците в проучването, които не са следвали тази диета, тяхното усвояване на глюкоза значително се е подобрило.

Разлика има също и в това, че с течение на времето положителната динамика при сваляне на тегло продължава, подчертават учените.

Средиземноморският тип диета включва консумиране на големи количества пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, ядки, семена, пълнозърнест хляб и паста на основата на зърнени култури. Освен това се препоръчва да се намали консумацията на червено месо и да се даде предимство на рибата и морските дарове.

Между другото, вижте най-добрите  храни за отслабване:

  1. ЧЕРЕН БОБ – Една купа черен боб съдърлжа невероятните 15 г от ценния протеин. Не съдържа наситени мазнини, харакатерни за двругите протеинови продукти, като например червеното месо.
  2. СьОМГА – Постните източници на  протеини засищат без да се добавят излишни мазнини. Опитайте се  максимално да замените червените меса със сьомга например. Доказано е, чеу с рибна диета се отслабва повече, отколкото с меню, съдържащо нискомаслени продукти.
  3. БОРОВИНКИ – Едно от най-известните свойства на тези малки плодове е тяхната подмладяваща функция. Консумацията им има благотворно въздействие и върху линията. Една купа боровинки съдържа 80 калории и 4 г фибри, които засищат глада.
  4. БРОКОЛИ – Варено или леко задушено, това кръстоцветно растение е прочуто със свойството си да предпазва от появата и развитието на ракови клетки. една порция броколи съдържа 30 калории. Честата му консумация намалява наднорменото тегло.
  5. КАФЯВ ОРИЗ – Той е по-добрата алтернатива на белия ориз. Половин купа съдържа 1.7 г здравословни въглехидрати, които увеличават метаболизма и изгарят мазнините. То йбързо засища, дава енергия без да води до натрупване на килограми.

Източник: VESTI.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *