Начало / Общество / Оставаме без обществен транспорт до хижа „Селимица“

Оставаме без обществен транспорт до хижа „Селимица“

сн. Pochivka.bg
сн. Pochivka.bg

Община Перник отказва да възстанови обществения транспорт до хижа „Селимица“ във Витоша, съобщи кметът Вяра Церовска. Според общинската транспортна комисия пътят до хижата не е достатъчно широк, в лошо състояние е  и автобуси биха затруднили движението.

Инициативата за възстановяване на обществения транспорт до единствената общинска хижа в пернишкия дял на Витоша – „Селимица“ е на 40 перничани, които са внесли искането в деловодството на Общината в началото на февруари. Те настояват във времето от април до ноември, в почивни и празнични дни автобус или микробус да прави по  два курса сутрин и два вечер до хижата.

Община Перник обаче, неясно защо разглежда единствено варианта транспорт с автобус, поясни организаторът на подписката Маргарита Барска. Тя съобщи, че през юни инициативният комитет е внесъл възражение на отрицателния отговор на община Перник, придружено със становище на „Пътна полиция“ при ОД на МВР. В документа компетентният орган твърди, че наличието на обществено транспортно средство – микробус,  не би затруднило движението към хижата.

Повече от три месеца обаче община Перник пренебрегва становището на „Пътна полиция“ и не ни дава отговор, посочи още Барска.
По думите й скромните общо 8 курса седмично в почивни и празнични дни, за които перничани настояват, биха били в полза на болни, възрастни хора, малки деца, туристи.

Няма забранителен знак за движение на автобуси, такива се качват от други области – Благоевград, Кюстендил, София, подчерта също Барска. Освен това на сайта на Природен парк „Витоша“ е записано, че има обществен транспорт от Перник до хижа „Селимица“ – в 9,30ч. и това може да бъде видяно от всеки, недоволни са 40-те перничани.

Барска припомни, че Перник е сред най-замърсените градове в страната, а години наред няма обществен транспорт до белия дроб на града – Витоша. Докато в Перник към планината не може да тръгне и един микробус, от другата страна на Витоша – в София има и лифтове, и обикновени, и експресни автобуси, огорчени са любителите на природата.

Инициаторите на подписката са се обърнали за съдействие към областния управител Ирена Соколова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *