сряда , 20 юни 2018 г.
Начало / Бизнес / Оставаме без медицински сестри

Оставаме без медицински сестри

medicinsk%d0%b0-sestr%d0%b0

Процесът на напускане на страната в търсене на реализация и достойно заплащане при лекарите започна по-късно, медицинските сестри бяха първите, които потърсиха късмета си в чужбина, казВа за cross.bg проф. Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. През 1990 г. сестрите в България бяха 56 000, а сега са стигнали до 25 000, като 1/3 са вече в пенсионна възраст и има работещи медицински сестри на 70 и повече години. През годините поради съкращаването на  персонал с намаляването на болничните легла и прекратяването на дейността на  отделения и болници пострадаха и сестрите, които и без това не бяха много мотивирани от възнагражденията си. Тогава те се решиха на радикалната стъпка и започнаха масово да напускат страната.

 В България се получава парадоксът, че санитарките, които си докарват приходи и от поемането на допълнителни грижи за пациенти, вземат повече пари от сестрите. Така се стига до твърде изнервящата ситуация медицинските сестри да работят на две или повече места, за да имат нормален доход.
Най-ниската възможна норма е 2 сестри на 1 лекар, а на национално ниво то е 0.9 сестри на 1 лекар. Но когато се акредитират здравните заведения, съотношението е 1 към 1 или дори 1.5 към 1, защото някои от ръководствата се изхитряват и назначават медицинската сестра на длъжност във вътрешно или в хирургично отделение и й предлагат втори трудов договор за половин длъжност в друго отделение. А има случаи, при които сестрите работят и в хосписи – на трето работно място.
Заради липсата на медицински сестри, дано не съм лош пророк, но ще се стигне и до затваряне на болници, казва проф. Маркова и допълва, че болката на хората не е само заради ниското заплащане, а и заради отношението. В цивилизованите държави по света  отношението на лекарите, на пациентите и на обществото към медицинската сестра е като към равностоен член на екипа, а не като към помощен персонал, както ги наричат у нас./czpz.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *