събота , 21 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / Осиновени българчета тормозени в къща на ужасите в Щатите

Осиновени българчета тормозени в къща на ужасите в Щатите

thumb_910x0_934535

Две българчета, осиновени в САЩ, попаднаха в къща на ужасите в щата Мисури.

Децата заедно с още 8 малчугани са открити в изолирана ферма в град Съмървил и всички били недохранени, мръсни и във видимо недобро здравословно състояние, съобщиха български медии зад граница. Родителите на децата – 56-годишен мъж и 40-годишна жена, били арестувани на 8 юли заради тормоз.

До ареста се стига, след като едно от българчетата е било намерено да върви по черен път без обувки. Момичето е открито от съсед, в близост до дома на двойката Марк и Мелиса Макгрегър, близо до Съмърсвил. Стъпалата му кървяли и имала синини по ръцете, пишат американските медии. Разследващите пояснили, че детето изглеждало слабо и недохранено. Момичето непрекъснато повтаряло, че гладува, дори и след като й дали храна и вода. То разказало, че когато не иска разрешение да направи нещо, го затварят в стая, в която е много горещо, или пък на студено в тъмна стая с бетонен под, спяло на тънък матрак и без възглавница. Момичето казало на полицията, че обикновено се къпе веднъж седмично, но не се е къпало седмици, когато съседът я намерил, съобщава американският сайт ky3.com.

След изнесената информация от консулството ни в Чикаго провериха случая и съобщиха, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън. При направата на пълно медицинско изследване не е установено наранявания и сериозни заболявания.

Шефката на дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“ в Министерство на правосъдието Милена Първанова съобщи, че близначките са осиновени през 2011 г., когато са били на 7-годишна възраст. Едното детенце е с умствена изостаналост, а до момента на осиновяването у нас са живели в институции. Те са осиновени, след като е имало отказ от три семейства. Първанова разказва, че кандидат-осиновителите от САЩ са представили всички необходими документи, включително и социален доклад от щата Вашингтон с препоръки. Тогава мъжът е работил като IT специалист, а съпругата му е била домакиня. Към онзи момент двойката е имала 4 биологични деца.

В рамките на следващите 2 години през 6 месеца е представян доклад от американските служби, като във всеки един от тях се е казвало, че децата са силно привързани към родителите. Това ставало ясно с многото прегръдки и целувки, които си разменяли и добре се адаптират към новата среда. В последния доклад от 2013 г. се посочвало, че момиченцата имат добро бъдеще. Сигнали да са отглеждани зле – не са постъпвали. „Силната привързаност към родителите е очевидна и се демонстрира непрекъснато чрез многото прегръдки и усмивки“, пишело в доклада на щатската социална служба.

Според законодателството грижата за децата в момента е изцяло в рамките на американската страна, обясни Първанова и посочи, че правосъдното ведомство е поискало с писмо от американския консул в София пълна информация за това къде се намират децата и под какви мерки за закрила са. Първанова посочи, че като цяло международните осиновявания у нас намаляват, миналата година са били едва 290 на фона на 2014 г., когато са били 450./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *