петък , 21 септември 2018 г.
Начало / Извън Перник / Онкоболни на опашка пред новата икона в „Св. Ал. Невски“

Онкоболни на опашка пред новата икона в „Св. Ал. Невски“

ik

Пресвета Богородица Всецарица вече е изложена за поклонение в патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“. Иконата е копие на прочутото чудотворно изображение от манастира „Ватопед“, изработена е от монасите на Ватопедския манастир на Света гора, Атон, и е дарена на патриаршеската катедрала в София.

Светинята ще остане за постоянно в храм-паметника, а от нейното пристигане пред портите му не спират да се тълпят онкоболни, хора с тежки житейски драми и молещи за здраве миряни. Много са случаите на свидетелства за чудотворни изцерявания на вярващи с рак и страдащи от всякакви заболявания и житейски затруднения. Свещениците обясняват, че не само чудотворното изображение има особена сила, а са важни и думите, които нуждаещите се изричат пред нея. Служителите от храма обясняват, че молитвата винаги трябва да се изрича с чисто сърце, да бъде ясно формулирана и да се повтори поне три пъти.

Заради голямата сила на Богородица Всецарица, която помага на всички, притекли се с вяра и упование към нея, у нас вече има няколко нейни копия, разположени почти във всички краища на страната. Ликът й може да бъде видян в кърджалийския храм „Св. Йоан Предтеча“, в храм „Света Петка“ в Пловдив, в катедралния храм на Видин „Св. Димитрий Солунски“ и в Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. Две копия на чудотворното изображение се пазят и в Москва. В последно време свещениците там също свидетелстват, че благодарение на иконата се случват знамения, а феноменалните истории на спасените хора монасите записвали в специална книга. Съществува идея и у нас да бъде създадена такава, в която да се съберат истинските истории на изцелените. Освен новата икона „Св. Богородица“, в „Св. Александър Невски“ се намира и друго нейно чудотворно изображение – „Достойно есть“, която ни бе подарена през 2012 г.

Източник:http://retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *