събота , 15 декември 2018 г.
Начало / Извън Перник / Омбудсманът дава на прокуратурата новите цени на водата

Омбудсманът дава на прокуратурата новите цени на водата

Maya Manolova

Омбудсманът Мая Манолова ще даде на прокуратурата готвените от КЕВР нови цени на водата. Предвижда се поскъпване в 14 града от 1-ви януари, съобщи пред БНТ Мая Манолова. Окончателното решение ще бъде взето в петък, а предварителните разчети бяха публикувани на 30 ноември. Според тях най-голям скок на водата – 20% ще има в Ямбол, във Враца -13 на сто, а в София – малко над 9.

„Тъй като нямам право да атакувам това решение на КЕВР пред съда, а ще сe обърна с молба към прoкуратурата да протестира цената на водата. Установихме нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК асоциации, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и числата на инфлацията и на другите компоненти“, заяви Манолова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък коментира, че не могат да променят „цени, които още с 5-годишния бизнесплан, където са записани цените за всяка една от тези 5-години“, са фиксирани. „След третата година ние ще проведем регулаторен преглед-одит на това, което са извършили ВиК операторите, и ако се окаже, че не са изпълнили инвестиционните програми, заложени в бизнесплана, естествено, че ние веднага ще коригираме цените на ВиК услугите“, посочи Иванов./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *