Начало / Общество / Окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов влиза във ВСС

Окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов влиза във ВСС

сн. 24 часа
сн. 24 часа

Прокурор от Перник влиза във Висшия съдебен съвет /ВСС/. Това е Пламен Найденов, който получи най-много гласове по време на вота за избор на членове на ВСС от прокурорската квота. Той е административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник.

Общото събрание на прокурорите избра тримата свои представители във ВСС  – Пламен Найденов, Георги Кузманов /Апелативна прокуратура -Бургас/ и Даниела Машева /ВКП/. Четвъртият ще стане ясен в понеделник, когато ще бъде теглен жребият за запълване и на последното място.

Найденов взе 485 гласа, Кузманов – 481, а Машева – 445.

В концепцията си Пламен Найденов акцентира на възвръщането на доверието към системата у самите прокурори и на децентрализацията на държавното обвинение.

Пламен Найденов е втори мандат начело на окръжната прокуратура в Перник, преди това е бил зам.-окръжен прокурор, още по-преди районен прокурор на Радомир. Започва кариерата си като следовател.

При изслушването му от общото събрание миналата събота се обяви за привнасянето на италиански модел в работата на ВСС – да има т.нар. бели седмици, в които кадровиците не заседават, а посещават магистрати по места, пише defakto.bg.

Бе критичен към унифицирания модел на прекрояване на прокуратурите и призова да се отчитат спецификите на региони, където сегашните РП са отдалечени от окръжния град, като например в Благоевградско. Даде за пример и районните прокуратури в Казанлък и Свиленград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *