понеделник , 21 януари 2019 г.
Начало / Общество / Окръжната прокуратура предаде на съд кмета и заместник-кмета на Община Радомир за пренасочване на бюджетни средства

Окръжната прокуратура предаде на съд кмета и заместник-кмета на Община Радомир за пренасочване на бюджетни средства

prokuratura

Окръжната прокуратура в Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу кмета на община Радомир Пламен Алексиев и заместника му Любка Димитрова, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България .

 

Алексиев е обвинен за това, че на 10 декември 2015 г., в качеството си на кмет на Община Радомир се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лв. в нарушение на чл.51 ал.1, чл.52, чл.55 ал.1 и чл.94 ал.4 от Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в Радомир.

 

От деянието са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на два пътя: Радомир – хижа “Орлите“ и  Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), както и създаване на нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите и системи.

 

Зам.-кметът Любка Димитрова е обвинена за това, че в качеството си на длъжностно лице – изпълняващ длъжността кмет на Община Радомир, е съставила официален документ с невярно съдържание – протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи (СМР). В него са удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че са извършени СМР за ремонт на пътя гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), на стойност 20 900 лева вместо реално извършени СМР на същия път за сумата от 1064.89 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *