понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Около 40% от учениците у нас са функционално неграмотни

Около 40% от учениците у нас са функционално неграмотни

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Около 40% от 15-годишните български ученици са под критичния праг на функционална грамотност по четене, математика и природни науки. Това означава, че те трудно прилагат знанията си в практически задачи от реалния живот. Това показват резултатите от участието на българските ученици в международното оценяване PISA 2015, което този път е с акцент върху природните науки. Под функционална грамотност се разбира умението на учениците да намират, осмислят, преобразуват и представят информация, да решават съществуващи проблеми.

Целта на оценяването е да провери знанията и уменията на учениците, които вече са в края на задължителното обучение, за да се види доколко са подготвени за живота. Изследването обхваща ученици на 15 и 16 години от 72 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Под прага на функционална грамотност са 37.9% от българските ученици по природни науки, 41.5% по четене и 42% по математика.

 

Делът на учениците, които са решили най-сложните задачи от теста у нас е 2.9% при средно за ОИСР 7.8%.

Сред практическите задачи по природни науки, които е трябвало да решават учениците през 2015 година, има например задача за проучване на повърхността на склон. Ученикът трябва да оцени верността на два извода, като тълкува представени данни. Данните включват средните стойности на слънчево излъчване, влажността на почвата и валежите. Ученикът трябва да установи дали разликата във влажността на почвата се дължи на разликата в слънчевото излъчване върху двата склона или на разликата във валежите на двата склона.

Верни отговори на тази задача са дали 32% от учениците. Друга задача – “Бягане в горещо време“ – изисква от учениците да оценят риска от топлинен удар или обезводняване на бегач, като задават различни параметри на температурата на въздуха, влажността и консумираната от бегача вода. С тази задача са се справили 43% от учениците.

При четенето резултатите се влошават, по математика се подобряват

При четенето българските ученици са със среден резултат 432 точки. По способността да четат текст с разбиране, да го анализират и извличат полезна информация българските ученици попадат в една група с връстниците си от Румъния, ОАЕ, Турция, Уругвай.

По математика българските ученици са със среден резултат 441 точки, което е най-доброто представяне от 2000 година насам.

Децата от образовани семейства и елитни училища са по-грамотни

Проучването показва, че децата от образовани семейства с по-висок социален статус се представят значително по-добре. Разликите между деца от бедни и богати семейства достигат до 100 точки, което се равнява на повече от две години учене. В същото време 17% от децата от най-богатите семейства също са под критичния праг на функционална грамотност.

Според експертите на образователното министерство, слабите резултати на българските ученици се дължат на това, че системата ни е ориентирана към даването на повече фундаментални знания за сметка на практическите. Затова и българските ученици се представят по природни науки по-добре при научното обясняване на природни процеси и явления, където средния им брой точки е 456 и по-слабо при планиране и оценяване на научно изследване и при извършването на експерименти и анализи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *