петък , 22 юни 2018 г.
Начало / Общество / Общински съветници сигнализираха областния управител за недостиг на финанси за защитеното жилище в Перник

Общински съветници сигнализираха областния управител за недостиг на финанси за защитеното жилище в Перник

zashtiteno-jilishte-2

Общински съветници сигнализираха областния управител Ирена Соколова за недостиг на финансиране за защитеното жилище в Перник. Това бе повод за работна среща при областния управител, за да се търсят възможности за преодоляване на проблема при една от социалните услуги в общината – „Защитено жилище за хора с умствена изостаналост“. В кабинета на Соколова бяха съветниците Клара Будинова, Румяна Гьорева и Цветана Пиралкова, Ивайла Касърова – директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” /РДСП/  и Георги Георгиев – управител на защитеното жилище.

Обсъдени бяха възможностите за допълнително подпомагане на социалното заведение, което към момента се намира в трудна финансова ситуация. Георги Георгиев обясни, че средствата по стандарт са крайно недостатъчни. „Защитено жилище за хора с умствена изостаналост” е форма на социални услуги, където хората водят независим начин на живот, подпомогани от професионалисти. Услугата е държавно делегирана дейност, финансирана от държавния бюджет.

От РДСП потвърдиха, че това е най-ниско финансираната услуга. Заедно с това, Ивайла Касърова обърна внимание на възможността за преразпредление на средства в края на финансовата година.

Подробен  доклад за трудностите при реализирането на определени социални услуги, както и предложения за подобряването им ще бъде изготвен от РДСП и внесен от областния управител в Министерството на труда и социалната политика.

Обсъдени бяха и конкретни предложения за подпомагане на дейността на защитеното жилище, което беше повод Георги Георгиев да изрази удовлетворението си и благодарността си, както към Ирена Соколова, така и към общинските съветници Клара Будинова, Румяна Гьорева и Цветана Пиралкова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *