неделя , 23 септември 2018 г.
Начало / Общество / Общинският съвет гласува бюджета на Перник за 2018 г. на извънредна сесия

Общинският съвет гласува бюджета на Перник за 2018 г. на извънредна сесия

Obshtina Pernik

Извънредна сесия събира Общинският съвет в Перник днес. Точките в дневния ред са пет и несъмнено най-важната е приемането на бюджета на Община Перник за 2018 г. Рамката на основния финансов документ е  58 330 760 лв., като  31 614 855 лв. от тях са държавна отговорност, а 26 715 905 лв. – общинска. Съветниците ще гласуват и самостоятелните бюджети на всички второстепенни разпоредители, размера на делегираните бюджети във функция „Образование“, индикативния разчет на средствата от ЕС и актуализираната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г.

Сред основните приоритети, залегнали при съставянето на бюджета, са реконструкция, основен и текущ ремонт на улици; подобряване на материално-техническата база в общинските детски градини и училища; поддържане на чистотата, уличното осветление и озеленяването.

В писмо до председателя на ОбС кметът Вяра Церовска пише, че в периода 01.01.2015 r. – 31.12.2017 r. Общината признава и поема задълженията на детски градини, ясли, общински предприятия  и кметства към  „Топлофикация“ в размер на 1 266 387,52 лв. Тук се включва и непогасен дълг на Общината в размер на 172 188.92 лв.

Общинският съвет ще разгледа предложението от президента на мъжкия волейболен клуб „Миньор“ Петър Първанов, който се обръща с молба към кмета и председателя на ОбС да бъде отпусната субсидия на тима в размер на 5 000 лв. Аргументите: жълто-черните са единственият представителен волейболен отбор в града, играещ в Суперлигата на България за четвърта поредна година, защитаващ интересите на клуба и на Перник. Становището на бюджетната комисия е отрицателно, но пък други две – „Децата, младежта, спорта и туризма“ и „Регионална политика, местно самоуправление и нормативна уредба“ са за отпускането на субсидия за волейболистите.

Кметът Вяра Церовска иска съгласието на общинските съветници за предоставянето от държавата на Община Перник на минералната вода в с. Рударци за безвъзмездно управление.

ОбС ще гласува и отчета на кмета по изпълнението на общинския годишен план за младежта за 2017 г., ще приеме нов план за 2018-та и като  неразделна част от него  – годишен план за дейността на неправителствените и неформални младежки организации, членове на Консултативния съвет на младежка политика /КСМП/.

На вниманието на съветниците кметът Церовска предлага актуализиран план за действие на Община Перник за подкрепа на интеграционните политика с времеви обхват до 2020 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *