неделя , 18 август 2019 г.
Начало / Бизнес / Общините договориха по-нисък ръст на таксата за депонирана смет

Общините договориха по-нисък ръст на таксата за депонирана смет

smetosabirane

Таксата, която общините плащат в екоинспекциите за всеки тон депониран отпадък, ще се увеличи догодина само с 4 лв., а не с планираните 11 лв., пише Mediapool, позовавайки се на свои източници в Министерството на околната среда и водите. Намалява се и ръстът на таксата в следващите години до 2020 г., когато според европейските регламенти местната власт трябва да дава по 95 лв. за всеки тон отпадъци, извозени в депо. Така обаче общините ще бъдат изправени пред шоково вдигане на тарифата, твърди сайтът.

По искане на сдружението на общините и след преговори с ековедомството, на среща в петък двете страни са се разбрали за промени в наредбата,  която регламентира таксите за депониране на сметта, които ще бъдат приети от Министерския съвет в оставащите дни до края на годината.

Въпросните тарифи бяха приети още през 2013 г.  и тогава също имаше тежки дискусии между екоминистерството и сдружението на общините, но централната власт отново отстъпи.

Така бе решено, че таксата през 2015 г. ще е 28 лв., година по-късно – 36 лв., а през 2017 г. – 47 лв. Съществените скокове бяха планирани за 2018 и 2019 г., когато общините трябваше да плащат вече 61 лв. и 78 лв. за тон, а най-голямото увеличение до исканата от ЕС тарифа от 95 лв. през 2020 г. бе оставено за накрая.

От сдружението на общините обаче смятат, че тези такси са необосновани и нереалистични и са поискали тяхното намаляване. В резултат на преговорите, през 2017 г. ще плащат 40 лв. вместо 47 лв.. През 2018 г. тарифата ще е 45 лв. вместо 61 лв. Година по-късно общините ще плащат 57 лв. вместо планираните 78 лв. и така за 2020 г. поскъпването ще е рязко с 38 лв.

Общините оправдават исканото намаляване на ръста на таксата за депониране на отпадъци с определянето на таксата смет за гражданите и фирмите, която в противен случай трябва да се повиши. Те също така разчитат, че до 2020 г., когато таксата ще скочи драстично ще са влезли в експлоатация инсталациите за сепариране на рециклируемите отпадъци, с което ще се намалят количествата смет, пращани за депониране  и така разходите им по това перо няма да са толкова високи.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *