събота , 24 август 2019 г.
Начало / Общество / Община Перник тегли облигационния заем преди края на 2018-та?

Община Перник тегли облигационния заем преди края на 2018-та?

obshtina-pernik-i-carkvata

Избран е борсов посредник от Общинска банка за реализирането на облигационния заем, който иска да тегли Община Перник. На този етап документи от общинската управа е поискала само Българска банка за развитие /ББР/, обяви кметът Вяра Церовска в отговор на питане от общинския съветник Милан Миланов.

Местната администрация трябва да предостави на банката отчет за 6-месечието и финансовото състояние на Общината. Документите ще бъдат гледани на съвещание на Управителния съвет на ББР. Надявам се това да се случи в рамките на следващите две седмици и да имаме отговор по облигационния заем, каза кметът Вяра Церовска. Тя очаква заемът да бъде реализиран преди края на 2018 г.

Заемът от 6 млн. лева ще позволи на общинската управа да намали натрупаните задължения за минало време към НАП, които са в размер на над 3 млн. лв. с 10-процентна лихва към момента. Ще могат да се разплатят и средства към „Топлофикация“.

Срокът за погасяване на облигационният заем е 11 години при лихва от 2.2%, като първите две години ще се погасява само главницата. В абсолютна стойност това представлява 55 000 лева на година..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *