неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Общество / Община Перник тегли нов безлихвен заем от 4,2 млн. лв.

Община Перник тегли нов безлихвен заем от 4,2 млн. лв.

vyara-cerovska-3

Общинският съвет гласува община Перник да поеме краткосрочен безлихвен заем от централния бюджет в размер на 4 200 000 лв. Той ще бъде използван за погасяване на предишен кредит, съобщава БТА.

Министерството на финансите досега е предоставило на община Перник безлихвени кредити на обща стойност 7,2 млн. лв. Парите са предназначени за покриване на недостига от собствени средства и разплащане на просрочени задължения от минали години, като трябваше да бъдат върнати до 1 декември тази година. Досега обаче заемите не са обслужвани от страна на общината, поради недостиг на финансов ресурс.

С новия заем няма да се извършват разплащания към фирми, ще върнем безлихвения заем към държавата, посочи кметът Вяра Церовска. И припомни, че вече са погасени 3 400 000 лв. задължения към НАП, натрупани за периода от 2009 г. до 2014 г. С помощта на безлихвения заем от държавата дългът е преструктуриран и от 13 млн.лв. задълженията към доставчици вече са 6,7 млн. лв., подчерта Церовска.

С новия заем няма да се допусне утежняване на бюджета за 2019 г. с допълнителни плащания и санкции по Закона за публичните финанси. Той трябва да бъде погасен до 1 декември догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *