вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Общество / Община Перник служебно трябва да възстанови на перничани надвзетото за такса смет

Община Перник служебно трябва да възстанови на перничани надвзетото за такса смет

BSP - Angela Asenova-Daniela Genadieva

Община Перник служебно трябва да възстанови на перничани надвзетото за такса смет за 2016 г. Най-реалистичният вариант е това да стане по време на  плащането на новата такса за 2017 г., обяви на пресконференция в БСП адвокат Анжела Асенова. Двете с Даниела Генадиева бяха адвокати по делото срещу високата такса смет, която падна окончателно с решение на Върховния административен съд /ВАС/. Като ищци по него се включиха близо 50 граждани и фирми. След отмяната на завишената такса, която беше 2,25 промила, в сила остава старата от 1,8 промила, утвърдена с решение на Общинския съвет от 2009 г.

Подобен случай на възстановяване на надвзети суми е имало през 2011 г., когато е била приета по-висока такса „Битови отпадъци”, но след заведено съдебно дело, отново е отменена. Тогава Община Перник е преизчислила на всеки заплатил налога надвзетите пари и му ги е върнала.

За да попълнят дупките в дефицита, управляващите от ГЕРБ разчитат основно на парите на перничани, които и без това изнемогват, заяви председателят на общинската организация на БСП Кирил Леонов и определи тази политика като плоска, първична и неправилна за гражданите. Завишените цени на таксите и услугите не са начин за финансовото стабилизиране на Общината, твърди той. И подчерта, че както и досега БСП ще реагира по адекватен начин на всяко нарушение.

Леонов припомни, че по време на предизборната кампания едно от обещанията на кмета Вяра Церовска е било, че няма да вдига данъците и че Перник ще бъде европейски град с чисто и прозрачно управление. Излъгаха – първото, което направиха бе да вдигнат данъците и таксите, посочи социалистът.

Адвокатът Анжела Асенова определени делото за падналата такса „Смет” като победа на законността и правовия ред. Местният налог за 2016 г. бе приет при сериозни процесуални нарушения и при грубо потъпкване на материалния закон и в нарушение на Закона за местните данъци и такси, каза тя. Асенова допълни, че е била опорочена процедурата по изработване, оповестяване и приемане на общ административен акт, каквото е решението за такса „Битови отпадъци”, при приемането на който са нарушени основни принципи на публичност, откритост и прозрачност, които законът въвежда, за да бъде гарантиран общественият интерес.

Завишаването на такса смет по принцип е незаконно, когато липсва пълна съпоставимост между разходи и цена, обясни тя. По-високият размер задължително трябва да бъде обоснован. План-сметката е  основата,  която трябва да бъде изключително законосъобразна. Приетият размер на налога не бива да противоречи на начина за определянето му, регламентиран в закона. Това се отнася и за новия проект на план-сметка за 2017 г. Формирането на такса „Битови отпадъци” на база данъчната оценка на жилищата е незаконно, предупреди Анжела Асенова и подчерта, че законът изрично предвижда налогът приоритетно да се определя съобразно количество отпадъци.

Не бива да се водят непрекъснати дела, с които гражданите да се защитават от органите за местно самоуправление, чиято основна задача е да работят в интерес и в защита интересите на гражданите, подчерта тя.  На същото мнение е и адвокатът Даниела Генадиева, която в заключение каза, че трябва да се търси начин хората да са спокойни и порочната практика на некомпетентност и непрофесионализъм  трябва да бъде прекратена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *