вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Община Перник организира пресконференция в Министерството на културата за Международния фестивал Сурва-2018

Община Перник организира пресконференция в Министерството на културата за Международния фестивал Сурва-2018

сн. Нико Чапа
сн. Нико Чапа
Управата на Община Перник организира пресконференция във връзка с предстоящия ХХVII Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2018г. Събитието е насрочено за 19.01.2018 г., петък, от 10:30 часа в галерия „Средец“ на Министерството на културата.
В пресконференцията се предвижда да вземат участие: зам.- министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев,  Денислав Захариев, Йордан Павлов, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова и представители на Отдел“Култура“ от Община Перник. Освен подробна информация за мащабното събитие, представителите на медиите ще получат и пълната програма с изявите и инициативите, включени в предстоящия фестивал.
Група от 15 сурвакари от пернишкото село Дивотино ще запознаят присъстващите с традиционния местен народен обичай Сурва. Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
ХХVII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2018 ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов,  на 26,27 и 28 януари в Перник – Европейската столица на сурвакарските игри. Събитието се очертава като най- мащабното от всички издания до сега със  7477 участници. Освен от Перник и страната, във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *