Начало / Общество / Община Перник връща 7,2 млн. на държавата със закъснение от година

Община Перник връща 7,2 млн. на държавата със закъснение от година

Obshtina Pernik

Община Перник връща 7,2 млн. лева на държавата със закъснение от една година. Общинският съвет гласува удължаване на срока за погасяването на отпуснатите през 2015 г. два държавни безлихвени кредити на Общината.   Съгласно договорката с Министерството на финансите, заемите в пълния им размер трябваше да бъдат възстановени до края на месец декември 2016 г. Към този момент обаче те не са обслужвани поради финансов недостиг. Съгласно Закона за публичните финанси, удължаването на срока за погасяване е възможно единствено с мотивирано предложение и решение на местния законодателен орган. Общинските съветници се съобразиха с това изискване гласуваха със „за“ предложението на кмета Вяра Церовска.

За да не се допусне утежняването на бюджета за 2016 г. с допълнителни плащания и санкции, тя предложи крайният срок за издължаването да бъде удължен до 31 декември 2017 г. Променят се две решения на ОбС, отнасящи се за два погасителни плана. Единият е за 2 200 000 лв. Според новото предложение, от януари до ноември включително, Община Перник ще плаща на държавата по 180 000 лв., а през декември – 220 000 лв.

Другото погашение е за 5 000 000 лв. При него от януари до ноември включително Общината ще издължава по 420 000 лв, а през декември – 380 000  лв.

Или до 31 декември 2017 г. общинската управа трябва да погасява по 600 000 лв. всеки месец.

Община Перник продължава да се намира в изключително тежко финансово състояние, факт са формирането на отрицателно салдо и относително висок процент на поетите ангажименти, пише в докладната си до ОбС кметът Вяра Церовска.

Към края на годината се очертава изключително нисък процент на изпълнение на собствените приходи. След направен анализ е констатирано, че повечето от длъжниците са фирми, които са в ликвидация или в несъстоятелност и не извършват стопанска дейност. Те не могат да погасят задълженията си към общинския бюджет, тъй като не формират приходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *