Начало / Общество / ОбС Перник прие коригирания план за финансово оздравяване на Общината до 2019 г.

ОбС Перник прие коригирания план за финансово оздравяване на Общината до 2019 г.

obs-pernik-desnica

Общинският съвет в Перник прие коригирания план за финансово оздравяване на Общината за периода 2017 – 2019 г. Корекциите се налагат след проведени консултации с Министерството на финансите, откъдето са дадени допълнителни указания. Според измененията, Община Перник трябва да е финансово „здрава” след 3 години, т.е. до 31 декември 2019 г.

Целта е да се реализират ефективни мерки за намаляване на разходите и увеличаване на приходите и да се набележи пътят за излизане от финансовото блато.

Огромната задлъжнялост и недостатъчните собствени приходи, които не могат да покрият текущите разходи за местни дейности, камо ли пък да се погасяват дългове,  са причината за финансовата нестабилност на Община Перник. Степента на покритие на постъпленията е около 80%, за останалите 20% се разчита на други средства.

„Нужни са много сериозни мерки за оздравяване на Община Перник, защото водената финансова политика до този момент е довела до практически фалит на общината. Няма година, в която Общината е успяла да се справи и да изпълни бюджета такъв, какъвто е. Нужен е одит на три месеца, нужен е стриктен контрол. Почти няма общинска собственост, която да не е заложена като гарант за погасяване на финансовите задължения на Общината“, заяви кметът Вяра Церовска. Тя уточни, че в момента задълженията към фирми и доставчици са в размер на 12 036 000 лева, останалото са задължения към държавата, към НАП, към лихвите по тях, задължения към безлихвените заеми и овърдрафта, който всяка година се подновява.

ОбС делегира права на кмета да направи искане до министъра на финансите за безлихвен заем в размер до 10 000 000 лв., които ще послужат за изпълнение на целите за финансовото оздравяване.

Сред мерките за финансова стабилност, заложени в оздравителния план са: преразглеждане на наемните цени, ревизиране на всички договори за отдаване под наем и концесии; увеличаване на таксите за ползване на тротоари, улични платна, пазари и тържища; на таксите за детските градини и яслите и на тези за технически услуги.

Въвеждат се нови такси като Синя зона за паркиране в центъра на града; за разполагане на атракционни съоръжения /цирк/; за разполагане на маси, столове, павилиони за изложения, фестивали и др.; за използване на ОДК, Двореца на културата, Младежкия дом, както и за използване на спортни зали, хижи, басейни, бунгала.

Ще се търсят и алтернативни източници за финансиране по схемата на публично-частните пратньорства и откриване на дарителски сметки в полза ва Общината. Ще се преструктурират /обединяват или затварят/ училища с ученици,чийто брой е под законовия минимум – под 40 души.

В хода на дебата от БСП предложиха общинските съветници да намалят заплатите си в размер на две минимални за страната, което прави 920 лв., а четиримата зам.-председатели да получават съветническо възнаграждение. Идеята бе отхвърлена.

 

Един коментар

  1. Джулиъс Бекер.

    Добър ден, кандидатствайте за кредит Аз съм г-н Юлиус Бекер заслужаващ заем кредитор Имате ли нужда от кредити за проекти, инвестиции, лични заеми, жилищни кредити, студентски заеми, кредити за кредитиране и кредити за различни проекти? Имате ли нужда от заем за стартиране на малък, среден или голям бизнес? Имате ли нужда от заем, за да построите къща или заем за кола? Имате ли нужда от заем за закупуване на оборудване за работа? Юлиус Бекер Кредитна фирма е отговорът на всички ваши проблеми, ние даваме заеми при 2% лихва и нашата сделка е бърза, безопасна и удобна. тези, които желаят да получат кредит от нас, трябва да се свържат с нас веднага чрез (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) веднага за повече информация.
    Изчаквайте вашия отговор.
    С Най-Добри Пожелания
    Г-н Жулиус Бекер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *