понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Областният управител ще бъде домакин на събитие, посветено на словото, буквите и българските символи

Областният управител ще бъде домакин на събитие, посветено на словото, буквите и българските символи

irena-sokolova-2
Областният управител Ирена Соколова ще бъде домакин на събитие, свързано със словото, буквите и езика като фундаменти на европейското културно многообразие. Инициативата „Словото, наречено живо” ще бъде организирана в навечерието на 24 май – Денят на славянската писменост, просвета и култура. Тя ще срещне зрелостници от област Перник с личности, изявени на полето на културата, изкуството и духовността. По покана на Соколова със завършващите ученици ще разговарят: Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, д-р Вениамин Пеев – богослов и доктор по философия (НБУ), Теодоси Теодосиев (Тео) – дългогодишен преподавател по физика и ръководител на специализирана школа, Красимир Андреев – графичен дизайнер, Делчо Делчев – световноизвестен български пианист.
„С предстоящото събитие, което ще реализираме в Перник, правим съпричастно младото поколение към богатството на многовековните ни книжовни и духовни традиции! Миналото ни е свързано с великото дело на светите братя Кирил и Методий, които не само отредиха на България заслужено място на политическата и културната карта на Европа и света, но изградиха духовни мостове, отправиха непреходни послания за добруване и изграждане на силна християнска общност”, сподели Соколова.
„Словото, наречено живо” ще се състои на 14 май 2019 г. в Художествената галерия „Любен Гайдаров” в Перник, където за целта е подредена типографска изложба с авторски разработки на шрифтове на кирилица.
img-7dd1afb865816e237421325b428d73c5-v
img-6be3202b02c67cef306a27a8dc4934a0-v

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *