Начало / Култура и образование / Областният управител с признание към работата и успехите на ансамбъл „Граовска младост”

Областният управител с признание към работата и успехите на ансамбъл „Граовска младост”

dsc_0017
Със зрелищен концерт емблематичният за Перник и областта Ансамбъл за народни песни и танци (АМПТ) „Граовска младост“ отбеляза своята 60-годишнина. Официален гост на събитието бе областният управител Ирена Соколова, която отправи думи на благодарност към сегашния художествен ръководителят на ансамбъла Венцислав Андонов, както и към всички бивши и настоящи певци, танцьори и музиканти избрали да станат част от голямото семейство на формацията:
dsc_0050
„60 години Вие с любов доказвате, че сте ревностни пазители на българското фолклорно богатство и най-вече на красотата на ритмите и вокалите от Граово и Шоплука. Благодаря Ви за стойностния и непрекъснат творчески труд, за умението Ви да пазите и предавате на поколенията богатия регистър от гласове и мелодиката на напевите, елегантните и фини стъпки и танцови изпълнения, колорита на шевиците и костюмите, новаторството на хореографията вплетено с традиционализма. Вярвам, че всичко постигнато до тук е основание за гордост и следваща стъпка към съзидателност и уникалност. За да ни има, за да пребъде българското!”, каза Соколова.
dsc_0004
Тя връчи специални отличия по повод юбилея. Почетен плакет и грамота от губернатора получиха ръководителите на народния оркестър и вокалното студио Венцислав Андонов и Силвия Симеонова, както и хореографът Тодор Тодоров.
dsc_0991
Спектакълът продължи повече от час, а с изпълненията си артистите заслужиха бурните аплодисментите на многобройната публика.
dsc_0960
АНПТ „Граовска младост” се ражда в далечната 1959 година. Първият му ръководител е Димитър Ненчев. Три години по-късно започва да функционира и хор, чийто диригент е Иван Тончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *