понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Общество / Областният управител свика междуинституционална работна среща към Областната епизоотична комисия

Областният управител свика междуинституционална работна среща към Областната епизоотична комисия

 

Irena Sokolova

Областният управител свика междуинституционална работна среща към Областната епизоотична комисияФокусът й бе поставен върху проблема с невъзможността ОДМВР – Перник да разследва случаи на насилие над животни заради липсата на специално обособени места за съхраняване и аутопсиране на трупни останки на територията на област Перник.

Представители на ОДМВР, ОДБХ, РИОСВ и общините Перник, Брезник, Трън и Земен, обсъдиха необходимостта от предприемане на конкретни мерки за разрешаването на казуса.

Ведомствата, отговорни както за сигурността на гражданите, така и за безопасността на животните, акцентираха върху възпрепятстването по изпълнение на законовите разпоредби на чл. 325 „а” и чл. 325 „в” от Наказателния кодекс. Същите гласят, че организирането или участието в боеве с животни, проявяването на жестокост към гръбначно животно, причиняването на смърт, тежко или трайно увреждане или неполагането на достатъчно грижи за него, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се криминализират.

През последните години са зачестили случаите на нехуманно и жестоко отношение и действия над гръбначни животни. Процедурата по разследване на подобен род престъпления е бавна и усложнена заради липсата на обособени места за съхранение и изследване на увредени или умъртвени животни на територията на общините от региона. Единствено в община Перник проблемът с транспортирането и съхраняването до предаването на трупните останки за екарисаж е временно решен.

Съществува възможност за сдружаване на две и повече общини за създаване на общ регионален център за съхранение и изследване на подобни случаи и вземане на проби. Обсъден беше и вариантът за закупуване на хладилен фургон или фризери с голям капацитет от страна на общините (или едно по-голямо хладилно помещение за цялата област).

Работната група излезе със становище, че в едномесечен срок общинските администрации трябва да представят обосновани намерения включващи конкретни предложения и набелязани мерки за координирането на последващи действия и механизми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *