понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Общество / Областният управител присъства на откриването на обновения манастир в село Лева река

Областният управител присъства на откриването на обновения манастир в село Лева река

img_20190406_125054
Областният управител Ирена Соколова присъства на архиерейско богослужение по повод освещаването на манастира “Свети Четирдесет мъченици” в с. Лева река, община Трън.
Заедно с нея церемонията уважиха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, кметовете на Трън и Перник  Цветислава Цветкова и д-р Вяра Церовска, множество духовници, миряни и гости.
img_20190406_130308
Водосвет за здраве в двора на Леворечкия манастир отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Той отправи и своето пожелание и послание светата обител да се радва на все по-голяма посещаемост от страна на хората търсещи духовно уединение, молитва и смирение.
img_20190406_130048
Министър Порожанов също не скри задоволството си от всички дейности, реализирани по рехабилитацията на манастира и прилежащите му части.
Припомняме, че благодарение на европейско финансиране, осигурено по Програмата за развитие на селските райони и със съдействието на областния управител на Перник, обителта в Лева река бе възродена. Дворът й е изцяло благоустроен с алеи, беседки и засадени растителни видове, а сградата на манастирския конак е възстановена и готова за приемане на посетители.
img_20190406_130649
С нов дренаж е и храмът, който претърпя обновление и отвътре. Уникалните стенописи са добре запазени и съхранени.
Проектът е на стойност близо 645 000 лева. Архитект на обекта е г-жа Мариета Браделева.
Според местно предание мястото, на което е построен манастирът “Свети Четирдесет мъченици” някога било посочено лично от българския цар Петър Делян още в първите години на 11 век.
По повод празника бе раздаден осветен курбан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *