неделя , 16 декември 2018 г.
Начало / Общество / Областният управител на Перник предприе превантивни мерки заради обилното снеготопене

Областният управител на Перник предприе превантивни мерки заради обилното снеготопене

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Областният управител предприе стъпки за контрол и превенция на разливи и наводнения връзка с възникващата хидрометеорологична обстановка в страната.
Ирена Соколова изпрати указателни писма на собствениците на 30-те язовира в област Перник и е в постоянен контакт с тях, изисквайки информация за нивото на водните обеми, годността и състоянието на хидротехническите съоръжения. Съгласно получени писма от Министерството на околната среда и водите и Държавната агенция за метрология и технически надзор, губернаторът е създал организация за изпълнение на задълженията за предприемане на превантивни мерки и постоянно наблюдение на язовири, намиращи се на територията на областта, от техните собственици и арендатори.
“Сведението е с превантивен характер,  с оглед на очакващите се валежи и обилно снеготопене. По този начин осигуряваме бързо и адекватно реагиране в случай на аварийни ситуации. Концесионерите са получили указания да подават информация за актуалните водни нива на реките и язовирите, както и да поддържат хидротехническите съоръжения. Осигурено е денонощно наблюдение на определени критични точки по поречията в отделните общини”, заяви Ирена Соколова.
Най-големият язовир в областта – „Студена“ – е с наличен обем 13 700 000 куб.метра от общо 25 000 000 куб.м.
По подадени данни всички останали язовири са в допустим обем и със свободен такъв под кота преливник. Речните корита в общините са проводими и няма повишаване на водните нива към момента. Кметовете на населени места, както и областния и общинските дежурни по сигурност са предупредени и са в организационна готовност да наблюдават нивата на реките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *