сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Култура и образование / Областният управител Ирена Соколова инициира обширен форум в Църногорския манастир за популяризирането на поклонническия туризъм в област Перник

Областният управител Ирена Соколова инициира обширен форум в Църногорския манастир за популяризирането на поклонническия туризъм в област Перник

dav
Областният управител Ирена Соколова инициира обширен форум в Църногорския манастир „Свети безсребреници Козма и Дамян“ за популяризирането на поклонническия туризъм в област Перник. Събитието се проведе в първия ден на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ и с него бе дадено началото му.
Светата обител оказа съдействие и бе домакин на колоквиума на тема “Развитие и бъдеще на културния и поклонническия туризъм в област Перник“. Ирена Соколова е председател на Инициативния комитет за събора, а форумът бе проведен с любезната подкрепа на Николина Ангелкова – министър на туризма. Модератор на форума бе главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова.
Сред множеството гости, които присъстваха на уникалния по рода си формат, бяха представители на Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Българската православна църква, Сръбската православна църква, изтъкнати учени от Българската академия на науките, кметове на общини и представители на бизнеса от област Перник. Акцентът на форума падна върху възможностите за развитието на туризма в Граово и Краище.
„Среща от такъв формат, в света обител, се прави за първи път у нас. Трябва да бъде превърната в традиция, защото е генератор на идеи и родолюбиви инициативи. Област Перник е известна със своите манастири и ние трябва да ги свържем в общ маршрут, за да популяризираме цялата съкровищница от красота, която имаме. Получих уверението на министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова, че първият маршрут за поклоннически туризъм ще бъде изграден в нашата област и ще бъдем водещи в това отношение„, каза губернаторът в уводните си думи към присъстващите.
Гостите изказаха мнение, че за да се превърнат Граово и Краище в Новата Света гора, е необходимо да се обединят както хората от бизнеса, така и институциите и духовенството, а държавата да подкрепи с целеви помощи проекта за възраждане. Област Перник е в непосредствена близост до западната ни съседка  Сърбия и има възможности за общи туристически проекти и продукти. Тласък в това отношение би дало отварянето на ГКПП Банкя-Петачинци.
Форумът обсъди със зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова възможността за програми за заетост в полза на облагородяване на църквите и манастирите. Засегната бе и темата с вероучението в училище, като един от стълбовете на духовността.
Колоквиумът, състоял се в първия ден на Църногорския събор, застана зад идеята за запазване на българщината и автентичния граовски фолклор и традиции. След него започна и същинската част на събора. Бе отслужен водосвет и молебен за здраве и благоденствие. В 19:00 ч. започна големия концерт „Гласовете на Граово“, в който участие взеха обичаните граовски певци Павлина Горчева, Сорина Богомилова, Георги Гьолски, София Илиева, Ива Давидова и Румяна Попова.
Църногорският събор продължава и утре с официалното откриване, което ще започне в 12 часа, когато земеделският министър Румен Порожанов и областният управител на Перник Ирена Соколова ще приветстват участниците и гостите.

received_1690983237665813dav

dav

dav

dav

dav

dav

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *