понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Бизнес / Областният управител Ирена Соколова е официален гост на Европейски минен бизнес форум

Областният управител Ирена Соколова е официален гост на Европейски минен бизнес форум

embf

Областният управител на област Перник Ирена Соколова взе участие в петото издание на Европейския минен бизнес форум. Тази година той се провежда под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

В словото си при откриване на събитието министър Петкова отбеляза ключовата  роля на минерално-суровинната индустрия за развитието на икономиката на държавите.Тя постави акцент и върху законодателните промени, ограничаващи и криминализиращи незаконния добив, за които Ирена Соколова има огромни заслуги.

 

След години преговори по темата, ключовата и значителна стъпка за Перник и областта се превърна в допълнение на Наказателния кодекс през миналата година.

 

Европейският минен бизнес форум предоставя платформа на най-високо равнище за дискутиране на перспективите пред минната индустрия. За пореден път форумът събира на едно място ключови представители на европейски и български институции, бизнеса и браншови структури, ангажирани с развитието на отрасъла. Антон Петров – директор на холдинг “Виохалко”, представлява бизнес средите от област Перник.

 

„Общата ни цел е утвърждаването на важната роля на тази индустрия като база за конкурентоспособно и устойчиво икономическо развитие.  Днес, тук присъстват и представители на Западни Балкани, в синхрон със стремежа на правителството да привлече повече ангажирани участници в открит диалог по най-важните и актуални въпроси, който вълнуват цялата европейска общност”, сподели Соколова.

 

Съорганизатори на мащабното събитие са Българската минно-геоложка камара и Евромин.

 

Сред ключовите лектори са Марк Раховидес – президент на Европейската асоциация за добив на метални руди и индустриални минерали и Кшиштов Кубатски – генерален директор на Центъра за Източна Европа на Европейското партньорство за иновации в областта на суровините, който ще представи възможностите за финансиране на иновационни проекти в бранша.

 

По време на дискусионните панели ще бъдат очертани технологичните новости, политиките и бъдещото на този важен за икономиката на Европа сектор.

embf-1 embf-2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *