понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Областният управител Ирена Соколова въвежда зелено администриране

Областният управител Ирена Соколова въвежда зелено администриране

Ирена Соколова
Ирена Соколова

Областният управител Ирена Соколова въвежда зелено администриране в Областната администрация в Перник. Тя инициира сключването на договор с фирма изпълнител, която ще извършва дейности, свързани с разделното събиране на отпадъци. Компанията ще събира, извозва и конфиденциално ще унищожава ненужни за администрацията документи.

„Това е национална политика на българската държава и е в съответствие с поетите към Европейския съюз ангажименти в областта на околната среда. Идеята е и в синхрон с намерението на правителството  да ограничи обема на документооборота на хартия и да стимулира системата за електронен обмен на документи. Преработването на отпадъчна хартия трябва да се популяризира сред институциите и да се превърне в практика за държавните администрации”, заяви Соколова.

Губернаторът вече е установил практика, ограничаваща ползването на хартия в организацията на работата в администрацията. Голяма част от  документооборота е дигитализиран и се предлага набор от електронни услуги. За удобство на гражданите Областната администрация в Перник ще бъде зона, предоставяща безплатен WiFi интернет. По този начин желаещите административно обслужване могат подадат заявлението си на място, но чрез портала за електронни административни услуги, избягвайки хартиените копия на необходимите документи.

От месец ноември по силата на подписания договор между ОА Перник и „Унитрейд-БГ” ООД ще бъдат осигурени два контейнера, които служителите ще използват за изхвърляне само на хартиени отпадъци.

Въвеждането на системата за разделно събиране ще провокира желанието на всеки да бъде съпричастен към борбата със замърсяването на планетата, изчерпването на ресурсите и климатичните промени.

Статистическо проучване показва, че хартията е над 70% от общото количество на изхвърляните офис консумативи в България.Всеки служител използва средно по 20 000 листа или 100 кг  хартия годишно. Ако 10 от тях използват за 12 месеца рециклирана хартия, ще спасят от отсичане 13 дървета. Всеки тон рециклирана хартия спестява използването на 4 кВт/ч електроенергия, а 1 килограм рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *