неделя , 23 септември 2018 г.
Начало / Култура и образование / Областният управител инициира среща с директорите на професионални гимназии и експерти от РУО за държавния план-прием

Областният управител инициира среща с директорите на професионални гимназии и експерти от РУО за държавния план-прием

plan-priem-1

Областният управител инициира работна среща с директорите на професионални гимназии и експерти от РУО-Перник във връзка с професионалното образование и държавния план-прием. Тя се запозна с текущото състояние на държавния план-прием в региона за следващата учебна година, както и с кампанията по класиране и записване в паралелки по специалности на завършилите седми клас. Губернаторът припомни, че дуалната система на обучение в област Перник е предпочитана и че  сме на второ място в страната по брой дуални паралелки.

Актуалните данни на началника на РУО Ваня Коконова очертаха завидната тенденция за изпълващ се капацитет на професионалните паралелки.
plan-priem-2
„Инициирам тази регулярна среща в края на учебната година, защото трябва да знаем какво сме постигнали до момента и какво ни предстои. Нося отговорност и ангажимент като областен управител – държавнически, обществен, но и личен и съм готова да помагам, както и да съдействам активно. Трябва да видим какво е състоянието на училищната материална база, дали има нужда от ремонти или възстановителни дейности и да ги започнем, да ускорим диалога и сътрудничеството с бизнеса, за да надграждаме постигнатото в дуалното обучение. Съвместната ми работа с вас – експерти и директори, ще спомогне 15 септември да стартира подобаващо“, каза Ирена Соколова.
По време на срещата бяха изнесени данни за държавния план-прием, според които завършващите седмокласници в общините от областта са с 40 повече спрямо миналата година, а броят на утвърдените паралелки е 39.
Броят на професионалните паралелки в област Перник е 28, разпределени както следва: 22 в Перник, 5 в Радомир и 1 в Земен. Профилираните са 11я от които 8 в Перник  и по една в Радомир, Брезник и Трън.
Началникът на РУО Ваня Коконова уточни, че между първия и втория етап на класирането е направена работна среща между директори на учебни заведения, в които има паралелки без необходимия минимум. Разгледани са техните аргументи, заради които да не се стига до закриването им. Към 03.07.2018 г. (първия етап на класиране), маломерните паралелки в областта са 5.
В началото на новата учебна година се очаква министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да посети Перник и заедно с представители на бизнеса да се запознаят с нуждите на училищата, каза в края на срещата Ирена Соколова.
plan-priem-3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *