четвъртък , 18 април 2019 г.
Начало / Общество / Областният съвет за намаляване на риска от бедствия разработва план за действие при извънредни ситуации

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия разработва план за действие при извънредни ситуации

dsc_0446
Областният управител Ирена Соколова проведе първо заседание за тази година на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, на което стартира разработването на план за защита при бедствени ситуации в област Перник.
Присъстваха членовете на съвета, сред които директори на териториални структури, кметове на общини и председатели на общински съвети.
„Целта на днешното заседание е разработване на нов план за защита от бедствия в област Перник. За подготовката по изготвянето на документа се извършиха действия съгласно Националния план и предложената структура за разработване на Областен план. На база на това създадаваме четири работни групи – една основна, която да разработи цялостната структура на плана и три, които да изготвят преките мерки към него – при наводнения, земетресения, ядрена (радиационна) авария. Смятам, че е от първостепенна важност да се създаде институционалната рамка и координация между по-широк кръг от участници в процеса на организиране на превантивни дейности, които биха намалили в голяма степен риска от бедствия и аварии на територията на област Перник“, каза Соколова.
На срещата представители на «Геозащита» ЕООД Перник, Басейнова дирекция «Западнобеломорски район» и Регионалната дирекция по горите – Кюстендил докладваха за картографираните рискове от бедствия. Представено беше и актуалното състояние на доброволните формирования на територията на областта и перспективите за тяхното развитие.
Сред задачите на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия са анализиране и оценка на обстановката при бедствия, взимане на решения относно осигуряване на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, информиране на населението и предприемане на адекватни и своевременни действия действия.
dsc_0418 dsc_0416 dsc_0443 dsc_0436

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *