понеделник , 18 февруари 2019 г.
Начало / Общество / Областните управители на Перник и Габрово проведоха обучителен форум за електронното управление и защитата на личните данни

Областните управители на Перник и Габрово проведоха обучителен форум за електронното управление и защитата на личните данни

img_20180615_153743

Областните управители на Перник и Габрово Ирена Соколова и Невена Петкова организираха  двупанелен обучителен форум за електронното управление и защитата на личните данни. Семинарът се проведе в  гр. Дряново.

Освен служители от двете държавни институции, участие в първия по рода си подобен обмен взеха и директори на териториални структури на държавните органи от двете области.

Срещата, на която присъстваха над 70 души, засегна темите за новия регламент на Европейския съюз за защита на информацията (личните данни) и електронния обмен на документи, който въвеждат администрациите у нас.

Лектори на събитието бяха представители на Комисията за защита на личните данни и на Държавна агенция “Електронно управление”.

“Благодаря на всички за професионализма и интереса към въвеждането на електронното управление, защитатата и съхраняването на личните данни. Специфичните постановки по двете теми ни провокира да зададем своите въпроси към експертите и да получим точните отговори. Приех подкрепата и поздравленията за инициативата от вицепремиера Томислав Дончев, чийто ресор е електронното правителство”, каза губернаторът на Перник пред дошлите.

 

Първият панел на срещата запозна присъстващите с новия регламент на ЕС за защита на информацията (GDPR – General Data Protection Regulation), който влезе в сила на 25 май т. г. Той засяга всяка организация и всеки един бизнес в ЕС, които съхраняват лични данни. Данните трябва да са точни и да бъдат поддържани в актуален вид, както и да се съхраняват във форма, която да позволява идентифицирането на субекта им за период, не по-дълъг от необходимото за целите, за които се обработват. Трябва да се гарантира и подходящо ниво на сигурност при боравенето с тях.

 

Вторият панел на събитието акцентира върху електронния обмен на документи, който въвеждат администрациите у нас. Мярката ще доведе до премахване на “хартиената администрация” окончателно, а бизнесът и гражданите ще си отдъхнат от ходене по гишетата. От 1 ноември тази година администрациите трябва да обменят документи единствено по електронен път. Системата ще предоставя възможност за връчване по електронен път на фишове, глоби и други административни актове, въведени със закон. Услугата ще позволи на гражданите, на бизнеса и на други организации, да изпращат документи до администрациите, както и жалби и заявления по Закона за достъп до информация.

 

Присъстващите на обучителния форум имаха възможност да разгледат фирмата на Мариана Печеян ВСК Кентавър – ИЗ Динамика в гр. Дряново, която е добре позната сред предприятията от металообработващия сектор.

img_20180615_153931 img_20180615_153526 img-b5022ea137526228c4a83b9d213f145b-v img-bd9fdc2bb9df62fa5a421cc696292ec9-v

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *